Index Vakbarát Hírportál

Eleget tesz a kormány a brüsszeli javaslatoknak

2022. július 7., csütörtök 14:19

Csütörtökön délben tartott Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő társaságában. A miniszter elmondta: tíz órán keresztül ülésezett a kormány szerdán, az egyeztetések középpontjában természetesen a magyar gazdaság és a forint árfolyama állt.

Ahogy várható volt, a Kormányinfó egyik központi témája a forint gyengélkedése volt – a magyar fizetőeszköz árfolyamának ingadozását ebben a cikkünkben követjük. A másik forró téma, hogy a Mol–INA-ügyben indított eljárásban a washingtoni bíróság a Molt mondta ki nyertesnek. Ennek értelmében a hazai olajtársaság több mint százmilliárd forintos kártérítést kap – derült ki a magyar olajvállalat által tartott szerdai sajtótájékoztatón.

Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy a kormány szerdán tíz órán keresztül ülésezett. Megállapították, hogy minden pillanatnyi nehézség ellenére, ami a forint árfolyamában látható, a magyar gazdaság fundamentumai stabilak. A Miniszterelnökséget vezető minsizter mindezt az ipari termelés növekedési mértékével és a foglalkoztatottsággal támasztotta alá.

A forinttal kapcsolatban úgy fogalmazott: az árfolyamot az energiaárak, ma elsősorban a gázár mozgatja, ezért gyengül az euró a dollárhoz képest, és ezért gyengül a forint. A kiváltó ok a háború és az erre adott válaszok, a háborús infláció, aminek ma az a következménye, hogy Amerika nem gyengül, Kína erősödik, Európa pedig a magunk által bevezetett szankciók hatásaitól szenved. Az infláció szempontjából Magyarország áll a legjobban a V4-es országok közül. Az árfolyam ügyében két tényezőt kell figyelembe venni: az államadósság mértékét és az energiakitettség kérdését.

Később hozzátette: 

látni kell, hogy Magyarország energiakitettsége, amit mérsékelni fognak, az jelentős, és azt is látni kell, hogy Magyarországon a magas államadósság csökkent, de így is magasabb, mint a környező országoké, ez ilyenkor minimálisan növeli a kitettségünket, ez látszik az árfolyamban is.

Eleget tesz a kormány az Európai Bizottság javaslatainak

Az uniós forrásokkal kapcsolatban a miniszter elárulta: a kormány elfogadta az Európai Bizottság javaslatait. Ezek az alábbiak:

  1. a korrupciós ügyekben legyen helye bírósági jogorvoslatnak, konkrét normaszöveget is kiküldtek;
  2. a kormány által kezdeményezett jogalkotást megelőzően a társadalmi konzultációra időt kell adni;
  3. az uniós források jelentős részét a lehető legnagyobb energiafüggetlenség elérésére fordítsák;
  4. valamint 15 százalék alá mérséklik az egy ajánlattevős közbeszerzések számát.

A kormány célja az, hogy a tárgyalások minél előbb sikeresen záruljanak, ám Gulyás Gergely hozzátette: a magyar baloldali képviselők Európában éppen ez ellen lobbiznak, így nincsenek könnyű helyzetben.

A határvédelem is téma volt a Kormányinfón, Gulyás Gergely pedig elmondta: a rendőrség részeként jön létre egy speciális egység, amely a határvédelemért felel, körülbelül négyezer fős állománnyal. Ennek a  költségvetését  a honvédelmi alapból finanszírozza a Belügyminisztérium. Az új határvédelmi szervről és politikai megítéléséről itt írtunk részletesen .

Újságírói kérdésre a miniszter hozzátette: technikailag indokolttá vált a határkerítés megerősítése. A kerítés felső részén lehet egy döntött szakasz, ami megnehezítheti a létrával történő átjutást.

Európa legnagyobb tűzijátéka lesz augusztus 20-án

Szentkirályi Alexandra kérdésre válaszolva elárulta: négynapos programsorozatot szerveznek augusztus 20. köré, húsz helyszínen várják az érdeklődőket. Az államalapítás ünnepén Európa legnagyobb tűzijátékát láthatjuk majd, ami 32 percig fog tartani – mindezek költségeiről későbbre ígértek tájékoztatást.

A működési nehézségekkel küszködő vízszolgáltatókról Gulyás Gergely közölte a kormány álláspontját: hatékonyabban lehetne működtetni ezeket a cégeket, ha nem lenne ennyi belőlük. Az államnak fel kell készülnie arra, hogy a megfelelő üzemméret mellett valamilyen struktúrát kialakítson, de egyelőre többet nem tud mondani.

Az Index kérdései: uniós források, Mol-bejelentés, határvédelem, kata

Az Index kérdéseit Holló Bettina kollégánk tolmácsolta a Kormányinfón. Ezekre az alábbi válaszokat adta Gulyás Gergely.

A miniszter elmondta: készen állunk a megállapodásra, ősszel lehet megegyezés az uniós forrásokról, leginkább az Európai Parlament és a baloldali képviselők jelenthetnek akadályt. „Nem helyes Európa szétverése” – tette hozzá a miniszter. Gulyás Gergely szerint az együttműködést durván megsérti, hogy az EP össze nem tartozó kérdéseket kapcsol össze.

A miniszter elmondta: választottbírósági döntés volt, mindkét félnek el kell fogadnia. Nem tehet mást Horvátország.

Semmi szükség rájuk, mert csak minimális az emelkedés, válaszolta Gulyás Gergely.

Törvényt kell erről alkotni. Gyors kiképzésre lesz lehetőség. A tisztek a készenléti rendőrség kötelékében szolgáló rendőrök lesznek. A határvadászok bérezésének ügyében végleges döntés nem született – válaszolta Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely azt mondta: amint elkészül vele a Pénzügyminisztérium, a kormány már sürgette a tárcát.

A Kormányinfóról szóló percről percre tudósításunkat ide kattintva olvashatja el újra.

(Borítókép: Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely 2022. július 7-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok