Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Amerika nem gyengül, Kína erősödik, Európa pedig szenved

2022. július 7., csütörtök 19:25

Magyarország és Európa határainál háború van. A háború miatt a második világháború után újra megjelent a háborús infláció – írta közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök.

A magyar kormányfő emlékeztetett: drasztikusan emelkednek az energiaárak, és ez gyengíti Európát. A háború és a szankciók együtt oda vezettek, hogy az egész világon ma Európa számára a legdrágább az energia. Ezért gyengül napok óta az euró a dollárhoz képest – magyarázta Orbán Viktor.

Bejegyzésében kiemelte, hogy „Közép-Európa gazdaságai az Európai Unió növekedési motorjai”. Hozzátette azonban, hogy a növekvő gazdasághoz, a növekvő termeléshez energia kell, ezért a növekvő energiaár, a háborús infláció Közép-Európa gazdaságait is megtépázza.

A háborúban lassan nem az a kérdés, mennyi az energiaár, hanem az, hogy lesz-e gáz, lesz-e kőolaj, lesz-e energia. Magyarország energiaellátottsága biztosított. Van és lesz gázunk, biztosított a kőolaj-ellátásunk

– emelte ki Orbán Viktor. Elmondása szerint az ország gazdasági növekedése is stabil. Majd ezt az alábbiakkal támasztotta alá:

Emlékeztetett a kormány korábbi intézkedésére is, miszerint „a háborús infláción legtöbbet kereső bankok és vállalatok extraprofitját elvontuk, felállt a rezsivédelmi és a honvédelmi alap”. A költségvetést tartani fogjuk, a családokat minden eszközzel védjük – tette hozzá.

„A háborús inflációra egyetlen megoldás van, a béke. Mielőbbi fegyverszünetre és tárgyalásokra van szükség. Magyarország álláspontja kezdettől fogva világos: mi békét szeretnénk. Az európai fórumokon is ezt képviseljük” – hangsúlyozta.

Ma már mindenki láthatja, hogy a háború Európának árt a legtöbbet. Amerika nem gyengül, Kína erősödik, Európa pedig szenved

– fogalmazott a miniszterelnök. 

(Borítókép: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)

 

Rovatok