Index Vakbarát Hírportál

Az elemzők szerint rossz állapotban van az ellenzék, össze kellene szedniük magukat

2022. július 8., péntek 05:35

Az ellenzéknek hosszan kell gondolkodnia és vitatkoznia azon, hogyan induljon majd el a 2024-es önkormányzati és EP-választáson választáson, amit egy napon tartanak.

Az Inforádió Aréna című műsorában Virág Andrea (Republikon Intézet) elmondta, az ellenzék dolga lenne tematizálni a közbeszédet a nehéz gazdasági helyzetről. Mráz Ágoston Sámuel (Nézőpont Intézet) szerint pedig a 2024-ben együtt tartandó önkormányzati és EP-választás kampánya nem fogja eltakarni az ellenzék rossz állapotát.

A Nézőpont igazgatója szerint a gyenge forintnak nem lesznek belpolitikai következményei. „A forintárfolyam egy elitprobléma abban az értelemben, hogy elég kevesen gazdálkodnak euróban” – mondta Mráz. A Republikon Intézet stratégiai igazgatója szerint pedig az ellenzéki pártok dolga lenne, hogy a nehéz gazdasági helyzettel tematizálják a közbeszédet, de ehhez össze kéne magukat szedniük.

„A kormány háborús inflációról beszél, de magas volt az infláció már jóval a háború előtt is, mégsem látjuk, hogy ez visszaköszönne a pártpreferenciákban” – állapította meg Virág Andrea, aki szerint

az ellenzéki pártok a tematizációs tétlenség mellett mással is megnehezítik a saját dolgukat, ha 2024-ben, az azonos napra tervezett EP-választáson külön, míg az önkormányzatin együtt indulnak.

Ezzel nehéz helyzetbe került az ellenzék, amelynek hosszan kell gondolkodnia és vitatkoznia, hogyan induljon majd egy ilyen választáson. 

A Fidesz ebben hosszú ideje ügyesen manőverezik, hogy az ellenzék ne tudjon a politizálás tartalmával foglalkozni

– jegyezte meg a Republikon elemzője, aki szerint kulcskérdés, hogy minél hamarabb legyen végleges döntés az ellenzéki stratégiáról. Mráz Ágoston Sámuel sem vitatta, hogy a Fidesz „nem a saját érdekével ellentétesen” változtatja a szabályokat, de a választási rendszerről jobb véleménnyel volt, mint elemzőtársa.

Nem a választási rendszer miatt, hanem önmagában van rossz állapotban az ellenzék

– állapította meg a Nézőpont vezetője. A műsorban arról is beszéltek, hogy a Demokratikus Koalíció frakciójának létszáma nőhet egy új szabályozás következtében, a Jobbikból viszont kiléphetnek néhányan, mivel az új pártelnök, Gyöngyösi Márton és a frakcióvezető Jakab Péter irányvonala nem azonos.

(Borítókép: Mráz Ágoston Sámuel 2022. március 10-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Rovatok