Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Magyarország egy fontos barátját veszítette el

2022. július 8., péntek 14:14

Kórházba vitték és órákon át küzdöttek az életéért, de nem tudták megmenteni Abe Sinzó volt japán miniszterelnököt, miután egy kampányrendezvényen rálőttek. Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán nyilvánított részvétet.

„Magyarország egy fontos barátját veszítette el. Isten nyugosztalja Abe Sinzó miniszterelnök urat!” – írta közösségi oldalán a magyar kormányfő, aki egy közös fotóval búcsúzik Japán volt miniszterelnökétől. A fényképen az áll: 

Isten nyugosztalja, Abe-szan!

Mint megírtuk, Abe Sinzó volt japán miniszterelnök tüdőlövést kapott, a nyakán is megsérült, életveszélyes állapotban vitték helikopteren kórházba, miután kétszer hátba lőtték. Abe beszédet mondott Nara városában a vasárnapi felsőházi választások előtt. Nem sokkal később már azt közölték hírügynökségi források, hogy leállt a szíve és a légzése, ami egy Japánban használt kifejezés, és az életjelek hiányát jelzi, általában megelőzi a halottá nyilvánítást.

Abe Sinzó volt Japán történelmének leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke, 2020 augusztusában mondott le. A politikus a jobboldali Liberális Demokrata Párt elnöke és az ország kormányfője volt 2006–2007 és 2012–2020 között. 2006-ban ő lett Japán legfiatalabb, háború utáni miniszterelnöke. Miniszterelnökségét több botrány is nehezítette, első kormányzása idején emiatt pártja súlyos vereséget szenvedett a 2007. júliusi felsőházi választásokon, és Abe Sinzó még az év szeptemberében fekélyes vastagbélgyulladás miatt lemondott.

(Borítókép: Kisbenedek Attila / AFP)

Rovatok