Index Vakbarát Hírportál

Kemenesi Gábor: Újra indokolt a zárt térben való maszkviselés

2022. július 9., szombat 11:53

Már Magyarországon is dominánsnak számítanak a koronavírus omikron-variánsának új változatai, erről Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának munkatársa beszélt.

„Szinte biztosak lehetünk benne, hogy Magyarországon is kialakul a járvány újabb, »nyári hulláma«, de hogy ez mit fog okozni a kórházak számára, azt nem lehet előre megjósolni” – nyilatkozta a 24.hu-nak Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának munkatársa.

Nyugat-Európában jelenleg két új variáns, az omikron BA.4 és a BA.5 jelzésű változat vált erőteljessé, a szakember szerint ráadásul már Magyarországon is ezek számítanak dominánsnak.

A hírek szerint ezen változatoknak a fejfájás a legjellemzőbb első tünetük, ami sokszor már akkor is jelentkezik, ha a koronavírusteszt negatív eredményt mutat.

Kövessük a protokollt

Kemenesi Gábor ugyanakkor úgy látja: nem érdemes a „fejfájásba kapaszkodni”, a klasszikus, koronavírusra utaló tüneteknél érdemes a már korábban megismert protokollt követni. Így továbbra is mindenki jelentkezzen a háziorvosánál, ha lehet, végeztessen tesztet, vagy végezze el saját magának a gyorstesztet. A legfontosabb azonban így is az, hogy tartsa magát karanténban az illető.

A virológus úgy látja, az új variánsok fertőzőképesebbek az eredeti omikronnál. Ennek oka, hogy a mutációkkor felszedett változásaik ügyesebben kerülik ki a szervezet neutralizálóantitest-védelmét, így rontják a vírussal szembeni első védvonalunk hatásfokát.

Azonban a vakcinákkal kialakított T-sejtes védelem hatékonysága továbbra is magas fokú, és ezen múlik, hogy a kórokozó milyen komoly betegséget idéz elő – emiatt a vakcinák továbbra is jól védenek a súlyos megbetegedés ellen – jegyezte meg a szakember.

Jön az új járványhullám, és nem tudjuk, milyen lesz. A legfontosabb tehát a felkészülés és az óvatosság, mindenki vegye fel a harmadik oltást, az idősek vagy az egyéb veszélyeztetett csoportokba tartozók a negyediket is, és zárt terekben kezdjünk el mihamarabb maszkot hordani

– fogalmazott Kemenesi Gábor.

Hagytuk, hogy megszaladjon

Arra a kérdésre, miért terjed nyáron is a koronavírus, a szakember azt válaszolta, hogy azért, mert hagytuk, hogy újból „megszaladjon”. Kemenesi Gábor szerint „világszinten elengedtük a koronavírust”, sokan úgy voltak vele, hogy ennek már vége van.

A vírus ráadásul azért jelentkezik nyáron, mert korábban hagytuk neki, hogy szaladjon, a jövő pedig szerinte azon múlik, mennyire lesz ez megengedve a továbbiakban. Kemenesi Gábor a nyilatkozatában hangsúlyozta: 

a védőoltások mellett már most, Magyarországon is újra indokolt a zárt térben történő maszkviselés.

Négyezer felett a heti fertőzöttek száma

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, az előző héten 4663 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, meghalt 14 beteg. A szerdán közölt adatok szerint a beoltottak száma 6 411 997 fő, közülük 6 199 038 fő a második, 3 884 792 fő a harmadik, 305 920 fő már a negyedik oltását is felvette.

Egy héttel korábban a koronavírus-tájékoztató oldal összesített adatai szerint összesen 3042 új fertőzöttet igazoltak. Meghalt 21 beteg. Kórházban 233 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 5-en szorultak lélegeztetőgépre. Hatósági házi karanténban 208-an voltak.

(Borítókép: Kemenesi Gábor 2021. január 15-én. Fotó: Sóki tamás / Index)

Rovatok