Index Vakbarát Hírportál

Már csak néhány nap, és érkezik az emelt nyugdíj

2022. július 9., szombat 07:48

Átlagosan 52 ezer forint pluszpénzzel számolhatnak júliusban a nyugdíjasok; akik bankszámlára kérték az utalást, már július 12-én megkapják a július havi nyugdíjuk mellett a nyolchavi nyugdíj után járó emelést is –tájékoztatta az MTI-t Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A politikus hozzátette, hogy a kiegészítő emeléssel mintegy 2,5 millió nyugdíjasnak együttesen 184 milliárd forint pluszpénzt folyósít az államkincstár.

A bankszámlára két utalás érkezik, az első a júliusi, 3,9 százalékkal emelt nyugdíj, míg a második a január–júniusi hathavi időszakra visszamenőlegesen járó emelés összegét és a 13. havi nyugdíj különbözetét foglalja magában, egy összegben.

Aki postai úton kapja a nyugdíját, annak a szokásos naptári napon viszi a postás a kiegészítő emeléssel növelt nyugdíjat és a visszamenőlegesen járó korrekciót.

Mint azt megírtuk, a kormány áprilisban jelentette be, hogy júniusban újabb, inflációkövető nyugdíjemelés várható, amennyiben a vártnál nagyobb mértékben emelkednek az árak.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is nyugdíjkorrekcióra van szükség. A kormány 2010-ben meghozott vállalása szerint a nyugdíjakat reálértéken kell tartani, vagyis az inflációnak megfelelő összeggel kell növelni, amit a törvény szerint szükség esetén hagyományosan novemberben hajtanak végre.

Rovatok