Index Vakbarát Hírportál

Újabb két magyar horgásztó száradt ki

2022. július 11., hétfő 19:33

A csapadékhiány újabb két horgásztó kiszáradásához vezetett. Kiszáradt a bicsérdi és a kistapolcai horgásztó is.

Az erőteljes hőség káros hatással van a környezetre, különösképpen a tavainkra. Az Index hírül adta, hogy a Dunántúl népszerű horgásztava és a Vekeri-tó is kiszáradt Debrecen közelében, amely egykor a debreceniek kedvelt pihenő- és kirándulóhelye volt. 

Azóta Baranya megyében két tó is kiszáradt: az egyik a bicsérdi, a másik a kistapolcai horgásztó. Bicsérden elapadt a tavat tápláló vízfolyás, amihez elmaradt a víz pótlása, ezért teljesen kiszáradt a sokáig 2,7 hektár területű, 1-2,5 méter mélységű tó.

Jelentős az anyagi kár

Bicsérd polgármestere, Vér József elmondta a bama.hu-nak: nem számítottak arra, hogy ilyen gyorsan eléri őket a probléma, és az anyagi kár felbecsülhetetlen, mert pályázati pénzekből több mint 120 millió forintot költöttek a tó körüli beruházásokra.

A tó körül horgászbüfé és szökőkutak mellett más látványosságok is vonzották a látogatókat. Ezek a tó vize nélkül már nem csalnák a turistákat a területre. Minisztériumokhoz, a terület országgyűlési képviselőjéhez és a megyei vezetőhöz fordult a bicsérdi polgármester segítségért.

A kistapolcai horgásztó 7,6 hektáron terült el, átlagos mélysége pedig 1,5 méter volt. A tóból kiváló minőségű pontyot, amurt, csukát foghattak a pecások.

Folyamatosan nő a csapadékhiány

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a 7300.hu-val közölte: a vízgyűjtő területen csökken a csapadék, valamint a talajban tárolt víz mennyisége is. Emellett folyamatosan csökken az éves csapadékmennyiség. Kevesebb a hosszan tartó csapadékos időszak, és

gyakoriak a rövid ideig tartó, intenzív esőzések, ami nem pótolja az előző időszakok hiányát, és nem biztosít tartalékot a nyári időszak párolgásának, aszályosságának fedezetére

– közölte a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Hozzátették azt is, hogy ha „a következő időszakokban a csapadékmennyiségek volumene nem haladja meg jelentősen az elmúlt időszak értékeit, akkor jelentősebb vízhozam növekedésre számítani nem lehet, ami a területen lévő tavak – különösen a kedvezőtlen adottságúak – üzemvízszintjének csökkenésében is megmutatkozik”.

(Borítókép: A csapadékhiány miatt kiszáradt Vekeri-tó Debrecen közelében 2022. július 4-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok