Index Vakbarát Hírportál

Nagy a verseny az év madara címért

2022. július 11., hétfő 17:56

Július 25-éig lehet szavazni a 2023-as év madaráról – tájékoztatott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a honlapján. Mint írják, a kampány a vizes élőhelyek egyik legfontosabb élőhelyére kívánja felhívni a figyelmet: a parti nádasokra.

Különösen a nagy kiterjedésű nádszegélyeknek van jelentős szerepük a madarak életében, mivel az ideiglenesen a vonulási időszakban ott éjszakázó, pihenő és táplálkozó madarak száma messze meghaladja az állandóan ott fészkelőkét.

A klímaváltozás, valamint a vizes élőhelyeket – és különösen ezek parti zónáit – érintő építkezések által okozott nádascsökkenés éppen ezért hatalmas eurázsiai madártömegeket veszélyeztethet a Földközi-tenger térségében és Afrikában egyaránt. A szavazáson részt vevő madarak a barkóscinege, a függőcinege és a nádirigó – írja a  Madártani Egyesület.

A barkóscinege az ország nagyobb kiterjedésű nádas-gyékényes vizes élőhelyein él. Társas viselkedésű, állandó madarunk. Télen is a nádasokban figyelhető meg leginkább. Védett állatunk, a természetvédelmi értéke ötvenezer forint. 

A függőcinege szintén társas viselkedésű madár. A haza állomány rövid távú vonuló, télen Európa déli országaiba távozik. Védett állat, természetvédelmi értéke ötvenezer forint. 

A nádirigó a legnagyobb termetű, leggyakoribb nádiposzátánk. Hosszú távú vonuló: a telet Afrika Szaharától délre húzódó térségeiben, akár Dél-Afrikában tölti. Természetvédelmi értéke huszonötezer forint.

Rovatok