Index Vakbarát Hírportál

Rendkívül kártékonyak a harkályok, csak egy módszer van ellenük

2022. július 11., hétfő 16:12

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közölte, hogy 2009 óta bejelentéseket fogad arról, hogy harkályok lyukakat vájnak épületek szigetelésébe. A harkályok falrongálására pedig megoldást kínálhatnak a szigetelést védő könnyített, ragasztható keményburkolatok.

Az MME szerint egyedül a szigetelést védő keményburkolatok védhetik meg a falakat a harkályoktól. Azok közül már rendelkezésünkre állnak ragasztással rögzíthető, könnyített keményburkolatok.

A harkályrongálások elsősorban a habosított polisztirollemezzel (Hungarocell, Nikecell) és színezett vakolatburkolattal fedett épületeket érintik fás és belvárosi részeken egyaránt. Az MME szerint a kőzetgyapot sem harkályálló.

Nem éri meg betömni a lyukakat

A falrongálások kétféleképpen jelentkeznek: a régóta szigetelt épületeken ritkábban, az új építésű vagy újonnan szigetelteken gyakrabban fordulnak elő. A harkályokat vonzzák a betömött lyukak, tehát a rongált részek kijavítása csak ront a helyzeten, mert a harkályok inkább a könnyebben kipucolható lyukakra térnek vissza, mint hogy újabbak kifaragásába kezdenének.

A viselkedés egész évben előfordul, de a bejelentések alapján úgy tűnik, hogy a nyár második felében és ősszel, a költési időszak lezárultával gyakoribb, amikor az egyébként nem vonuló harkályok és az önállóvá vált fiatalok nagy területeket kóborolnak be.

A harkályt nem lehet elijeszteni

Nincs olyan riasztási módszer, amivel a harkályokat biztosan és folyamatosan távol lehetne tartani a falaktól, különösen nem a többszintes épületek, toronyházak óriási falfelületeitől. A harkályok ellen védő

könnyített keményburkolat hiányában a legjobb megoldást a már kivájt lyukak meghagyása jelenti.

A folyamatos javítgatás általában nem csak eredménytelen, mivel a harkályok napok, hetek, de akár már órák alatt ismét kivésik a javítást, de ismét a falra vonzza a madarakat, és így félő, hogy újabb lyukak képződnek.

Szigetelésvédő keményburkolatok

A harkályok sima, kemény felületeken nem képesek megkapaszkodni, így ezeket megbontani sem tudják.

A betont, a téglát, a mű- és terméskövet, a márványt, az üveget, az épületeken alkalmazott fémlemezeket nem bontják meg, ráadásul ezek mintegy felén – a beton, a tégla és a terméskő kivételével – megkapaszkodni sem tudnak. Ezek az anyagok éppen ezért harkályálló épület-keményburkolatokat is jelentenek.

Napjainkban már rendelkezésünkre állnak a nem harkályálló szigetelésre ragasztással rögzíthető, könnyített, fagyálló keményburkolatok is, melyek szélesebb körben alkalmazható megoldást jelenthetnek a problémára.

Rovatok