Index Vakbarát Hírportál

Visszatér a kánikula, újra 35 fok felett lesz

2022. július 11., hétfő 05:58

Melegszik az idő a következő napokban: a hét második felében néhol már 35 Celsius-fokot is mérhetnek. Emellett sok napsütésre kell készülni, jelentős mennyiségű csapadék nem várható. Hétfőn három megyében is zivatarokra figyelmeztetnek a meteorológusok, amelyhez viharos szél és jégeső is társulhat.

Hétfőn jellemzően napos idő várható. Az északkeleti megyékben, valamint kis eséllyel a nyugati határ közelében fordulhat elő zápor, zivatar. A szél többfelé megerősödik, zivatar környezetében viharossá is fokozódik. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 10 és 15 fok között alakul, de az északi völgyekben ennél pár fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet 21 és 26 fok között várható – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. 

A meteorológiai szolgálat hétfőn három megyére adta ki az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést. Zivatarra lehet számítani Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Hajdú-Bihar megyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat. 

Mint írják, napközben az északkeleti harmadban fordulhat elő néhány zivatar. A zivatarokhoz apró szemű  (1 centiméteres) jég, illetve viharos (akár 65-70 kilométer per órás) széllökés társulhat.

A sok napsütés mellett kedden is csak helyenként – nagyobb eséllyel keleten, északkeleten – fordulhat elő zápor, zivatar. A szél többfelé megélénkül, helyenként megerősödik, zivatarban viharos lökések is lehetnek. A minimumok 10 és 16, a maximumok 21 és 27 fok között alakulnak.

Szerdán is napsütéses, jellemzően száraz idő várható. Északkeleten alakulhat ki néhol zápor, zivatar. A hőmérséklet hajnalban jellemzően 10 és 15, délután 26 és 32 fok között alakul.

Csütörtökön is sok napsütésre lehet számítani számottevő csapadék nélkül. A minimum-hőmérséklet 13 és 20, a maximum-hőmérséklet 30 és 35 fok között valószínű.

Pénteken a rövidebb napos időszakok mellett nagyrészt közepesen vagy erősen felhős lesz az ég. Szórványosan előfordulhat zápor, zivatar. A szél megélénkül, néhol megerősödik. A hőmérséklet hajnalban 14 és 21, délután általában 29 és 35 fok között valószínű, de a tartósabban felhős, záporos tájakon ennél hűvösebb lehet.

Szombaton is sok lesz a napsütés. A nap első felében fordulhat elő néhol zápor, zivatar. A hajnali 13-20 fokról 28 és 33 fok közé emelkedhet a hőmérséklet.

Vasárnap is napos időre van kilátás, csapadék nélkül. A minimum-hőmérséklet általában 12 és 20, a csúcsérték 29 és 34 fok között valószínű.

(Borítókép: Varga György / MTI)

Rovatok