Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor döntött, és zárolt 416 milliárd forintot

2022. július 11., hétfő 15:05

A Magyar Közlöny hétfői számában megjelent egy kormányhatározat, amely szerint a különböző minisztériumoknál és pénzügyi alapoknál összesen 416 milliárd forintot zároltak, további 152,5 milliárd forintot pedig elvontak bizonyos projektektől.

Az utóbbi hetekben már esett szó arról, hogy a költségvetés kiigazításra szorul. Nemrég arról is esett szó, hogy különféle projekteken a kormánynak összesen 1150 milliárd forintot kellene megspórolnia két év alatt.

A most megjelent kormányhatározatban egyrészt a minisztériumoktól és a pénzügyi alapoktól zároltak forrásokat, összesen 415,8 milliárd forint értékben. A dokumentum szerint

ezeknek az összegeknek a zárolásáról július 20-áig kell intézkednie a pénzügyminiszternek.

Az egyes minisztériumokra, alapokra lebontva az alábbi összegekről van szó (millió forintban számolva, egy tizedesjegyig kiírva az összeget): 

Ezen kívül a határozatban azt is előírták, hogy a kormány más kiadásait összesen 152,5 milliárd forinttal csökkenteni kell.

leginkább a Paks II projekt érintett, ahol a beruházásra szánt forrásokat 100 milliárd forinttal kell megvágni. 

Egy neve elhallgatását kérő szakértő lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a Paks II projektben értelemszerűen nincs lehetőség 100 milliárd forint megtakarítására, így feltehetően ezt összeget csak úgy lehet teljesíteni, ha átütemezik a projekt végrehajtását.

Az Orbán Viktor által jegyzett határozatban továbbá azt is előírták, hogy a zárolási kötelezettséget tekintve bizonyos átrendezésekre, valamint „a zárolási kötelezettség részbeni saját bevétel befizetéssel történő kiváltására” sor kerülhet, de csak a pénzügyminiszter engedélyével. Továbbá azon szervek vezetőit, amelyeknél „az előirányzati főösszeg csökkentése az Országgyűlés kizárólagos hatáskörébe tartozik” felkérték arra, hogy „tegyék meg felajánlásukat a 2022. évi államháztartási egyensúly megőrzésének biztosításához”.

Ez volt a közvetlen előzménye

A kormány korábban említett közlése – miszerint 1150 milliárd forintot kell spórolni két év alatt – a mostani kormányhatározat előzményének tekinthető egy június elején megjelent másik kormányhatározat, amelyről ebben a cikkünkben írtunk.

Ott ugyanis már írtak arról, hogy a központi költségvetés fejezeti kiadásait csökkenteni kell, és ezzel összefüggésben a 2022-es évre mintegy 10 százalékos, 581 milliárd forint értékű csökkenést írtak elő. A most zárolt, valamint elvont források értéke összesítve ennél egy kicsivel kevesebbre, csak 568 milliárd forintra tehető ugyan, de ezzel a korábbi rendelkezéssel lehet összefüggésben a mostani határozat.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök szavaz az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. június 14-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok