Index Vakbarát Hírportál

Az ellenzék szerint a kata módosítását vissza kell vonnia a kormánynak

2022. július 12., kedd 13:25

A Fidesz és a KDNP a kisadózó vállalkozók tételes adójának (kata) új szabályozása mellett érvelt, a DK, a Jobbik és a Momentum viszont a törvényjavaslat visszavonására szólította fel a kormányt az előterjesztés keddi országgyűlési vitájában.

Fidesz: Az új kata megszünteti a visszaéléseket

Illés Boglárka, a Fidesz vezérszónoka elmondta: a katáról szóló törvényjavaslat célja, hogy olyan új szabályokat alakítson ki, amelyek megőrzik az adónem pozitív eredményeit, és biztosítják, hogy az továbbra is elsősorban az eredetileg megcélzott személyi kör számára legyen vonzó adózási alternatíva. A 2013-tól bevezetett kata elsősorban a lakosságnak értékesítő, jellemzően kisiparos tevékenységből élők számára készült, célja az volt, hogy kedvezőbb adókörnyezetet teremtsen a legkisebb vállalkozások, önfoglalkoztatók számára.    

Szerinte a bevezetés óta eltelt mintegy egy évtizedben az elfogadott módosítások azt eredményezték, hogy a kata a nagyobb bevétel elérésére képes, inkább kifizetőknek számlázó vállalkozások számára is elérhetővé vált, ami azonban számos problémát felvetett. Rámutatott: a beérkező adatok és a kamarai visszajelzések alapján egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítették munkavállalóikat, ezzel az államkasszát, a munkavállalókat és a tisztességes adózókat is megkárosíthatták. Szerinte az új kata megszünteti ezeket a visszaéléseket.

KDNP: A baloldal nemmel szavazott a katára

Nacsa Lőrinc (KDNP) bírálta a Varju László (DK) által elmondottakat, és olyan intézkedéseket elevenített fel, amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként szűk határidőkkel emelt adókat jelentős mértékben. Kifogásolta, hogy egy olyan törvényt véd az ellenzék, melyet be sem akart vezetni. Felidézte, hogy az ellenzék 2012-ben nem támogatta a katát, számos képviselő és az MSZP is nemmel szavazott.

Azt is felidézte, hogy a Népszava két éve arról írt: a cégek nagy számban szervezték ki munkavállalóikat katás vállalkozónak, ezzel a bújtatott foglalkoztatással pedig a járadékoktól fosztották meg őket.

Aki a változtatás után is a kata hatálya alatt marad, annak a módosítás adócsökkentést jelent –  mutatott rá –, hiszen eddig 15 millió forintos éves bevétel után fizettek havi 50 ezer forintos adót, a jövőben azonban 18 millió forintos bevétel után is ugyanannyi lesz az adójuk. Azt mondta: a baloldal kormányon a legnehezebb helyzetbe hozta a kisvállalkozásokat.

A DK Alkotmánybírósághoz fordul

Varju László, a DK vezérszónoka arra szólította fel a kormányt, hogy vonja vissza a törvényjavaslatot. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kabinet hatástanulmány és előzetes egyeztetés nélkül, „hasra ütve” nyújtotta be a törvényjavaslatot, és az új szabályokat már év közben bevezetné. Közölte: a DK az ügyben az Alkotmánybírósághoz fordul, mert Alaptörvény-ellenesnek tartja a szabályozást.

Szerinte a kormány a multikat védi, hiszen a katásokkal szemben a multik adóztatását nem támogatja, miközben a kisvállalkozókat megszorító intézkedéssel sújtja. Szerinte a kata módosítása a „brutális Orbán-csomag” része, és azért van rá szükség, mert a kormánynak „lóvét kell begyűjteni”. Felhívta a figyelmet a szabályozás elleni, Kossuth téri tüntetésre, és úgy vélte: ma sok kisvállalkozó teszi fel majd azt a kérdést magának, hogy ezek után dolgozzon feketén, vagy „húzza le a rolót”.

Jobbik: A kormány a multikat kényezteti, és megszorítja a magyar kisvállalkozókat

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) „bolsevik tempónak” nevezte a Fidesz vezérszónoka által elmondottakat, és visszautasította az ellenzéket ért bírálatait. Szerinte a kormány mindent megtesz a multicégek kényeztetése érdekében, eközben megszorítást vezet be a magyar kisvállalkozóknak. Annak ellenére, hogy a kisvállalkozók foglalkoztatják a legtöbb embert Magyarországon.

Úgy foglalta össze a Jobbik követelését: szüntessék meg szakmacsoportok vagy az önkormányzatok vegzálását, mert az a feketegazdaság felé viszi a folyamatokat. Célzott ellenőrzésekkel számolják fel a visszaéléseket azoknál a cégeknél, ahol túl sok a katás. Továbbra is lehessen nyugdíj mellett vagy mellékfoglalkozásként katázni, de ha mégis változtatnának, azt január 1-jétől tegyék meg. „Vonják vissza a csomagot, és tisztességes úton próbálják meg azt átbeszélni!” – követelte.

Életszerűtlennek nevezte az előterjesztést, amely teljes szakmacsoportok életével játszik. Arra hívta fel a figyelmet, hogy ha az érintettek lecsúsznak a középosztályból, akkor szociális támogatásra szorulnak majd.

Momentum: Hagyják békén a kisvállalkozókat!

Orosz Anna, a Momentum vezérszónoka felszólította a kormányt, hogy hagyják békén a kisvállalkozókat. Követelte, hogy a kisvállalkozók továbbra is számlázhassanak cégeknek, valamint hogy adóév közben ne változtassanak az adózás szabályain.

Megítélése szerint a Fidesz egyetlen nap alatt 400 ezer kisvállalkozót tesz tönkre, ráadásul a nyári szabadságok idején. A katások jobb esetben egyéni vállalkozóvá válhatnak, ami havonta több százezer forintnyi többletkiadást jelent majd nekik, rosszabb esetben csődbe mennek, és a feketegazdaságba kényszerülnek majd. Azt is mondta, a Fidesz-kormánynak 10 éve volt javítani, igazságosabbá tenni ezt az adónemet, ehelyett most eltörlik az egészet, minden kisvállalkozó katást a szakadék szélére sodorva.

Mindeközben a fideszes politikusok „tűzbe mennek” a globális minimáladó ellen, az extrán nyereséges vállalkozókat védve ezzel – tette hozzá Orosz Anna.

Az Országgyűlés keddi ülésnapjának napirend előtti felszólalásait is a kata módosításáról szóló törvényjavaslat uralta – erről itt írtunk bővebben.

Azonnali felháborodás, tüntetés a módosítás ellen

A kormány nevében hétfőn nyújtotta be a parlamentnek a kisadózás új szabályairól szóló törvénytervezetet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, és még kedden el is fogadhatják a képviselők az abban foglaltakat. 

Az új szabályozás olyan módosításokat tartalmaz, amelyek azt is jelenthetik, hogy a jelenleg nagyjából 450 ezer katás adózó jelentős része szeptember után másik adózási megoldás után kell nézzen, mivel a kata a jövőben csak magánszemélyek számára szolgáltató vagy terméket értékesítő főállású egyéni vállalkozók számára lesz elérhető. 

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a törvénytervezet megjelenése után azt nyilatkozta, „kissé erőteljesre sikeredett a javaslat”.

Kedden délelőtt tüntetést szerveztek a Kossuth Lajos térre „Ne szavazd meg!” jeligével – erről szóló, folyamatosan frissülő cikkünket itt olvashatja, erre a linkre kattintva pedig az Index galériájában nézheti végig, hogy hogyan bénították meg Budapestet a tüntetők. 

A téren több százan demonstráltak, majd a Momentum politikusainak a vezetésével a tömeg a Margit híd irányába vonult, 11 óra után pár perccel a tüntetők blokkolták a Margit hidat. 12.25-kor az Erzsébet hídhoz ért a tüntetők egy része, megerősített rendőri készenlét van, mert elkezdték szervezni ennek a hídnak is a lezárását. Megszólalt a főpolgármester is, a budapestiek megértését kérte. 

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok