Index Vakbarát Hírportál

Lakópark-beruházás készül a Budai Tájvédelmi Körzetben

2022. július 12., kedd 10:27

A XII. kerületi ingatlan természetvédelmi területen fekszik. A beruházás három tömb építésével járna, a tervekkel kapcsolatban a napokban indult környezetvédelmi hatósági eljárás.

Egy azóta már lebontott iskolaépület állt korábban a XII. kerületben, Budakeszierdőn a Konkoly-Thege Miklós út 19/B alatti ingatanon, ahol most egy 78 lakásos épületegyüttest építenének. A Pest Megyei Kormányhivatal nemrég indította el a környezetvédelmi hatósági eljárást az ügyben, ugyanis a beruházás természetvédelmi területen valósulna meg – írja az Építészfórum.

A projekt helyszíne a Budai Tájvédelmi Körzet, a Budai-hegység kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területe.

A területet kelet felől lakóövezet, a többi oldalról laza beépítésű intézményi övezet, illetve erdőterületek határolják, az ingatlanon jelentős növényállomány található. A Konkoly-Thege útnak azon az oldalán, ahová a lakótömböket elképzelték, egy olyan intézményi tengely alakult ki a második világháború után, amelynek északi pontját a Csillagvizsgáló, déli pontját az 1950-ben alapított Központi Fizikai Kutatóintézet képezi – derül ki az előzetes vizsgálati dokumentációból. 

A természetvédelmi besorolást illetően arról is írnak, hogy az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal 1978-as határozatával hozta létre a Budai Tájvédelmi Körzetet, amelynek védelme kezdetben valószínűleg nem terjedt ki a mai ingatlan területére, ám a 2007-es miniszteri rendeletben már egyértelműen szerepel, és 2010-ben ezt Natura 2000 területi besorolás is kiegészítette. 

Mint megjegyzik, a korábbi építkezést, majd bontást követően a terület ökológiai értéke elmarad a nyugatra található erdős részekétől, a telek az Országos Ökológiai Hálózatnak csak a pufferterület övezetébe tartozik a 2018-as besorolás szerint. Amikor rögzítették az alapállapotot, úgy ítélték meg, hogy a terület roncsoltsága miatt „sem a jogszabály szerinti természetvédelmi funkció, sem az intézményi/lakó funkció nem érvényesül”.

A dokumentáció szerint

tapasztalat, hogy természetvédelmi területen lakóknak környezettudatossága életvitelük részévé válik, megőrizve annak környezeti állapotát,

illetve úgy vélik, hogy az egykori iskola zavaró hatása nagyobb lehetett a természetvédelmi területre, mint a háromtömbös lakóprojekt építése. 

A dokumentációban az is szerepel, hogy a tervezett építés területigénye alapján 45 fa kivágását tartják indokoltnak, ezek helyett majd újakat telepítenek.

A Hegyvidéki Tervtanács még tavaly szeptemberben vizsgálta a benyújtott tervdokumentációt, településképi szempontból engedélyezésre és az építési tevékenységet megvalósításra ajánlotta. 

Rovatok