Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihály: Most nem lenne szerencsés adóemelést bevezetni

2022. július 12., kedd 20:11

Varga Mihály az uniós tagországok pénzügyminisztereit tömörítő tanács (Ecofin) ülését követően nyilatkozott magyar újságíróknak. Kérdésre válaszolva a globális minimumadó bevezetésével kapcsolatban azt mondta: Magyarország meg kívánja győzni partnereit arról, hogy „a háborús válság közepén a versenyképességet és a munkaerőpiacot nagyon komolyan érintő adóemelést bevezetni nem szerencsés”.

A kijelentés pont akkor hangzott el, amikor a magyar parlament kivételes eljárás keretében elfogadta a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló törvénymódosítást. A parlamenti vitát Tállai Andrásnak, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkárának, vagyis Varga Mihály helyettesének a nyitóbeszéde vezette fel.

A módosítás azt jelenti, hogy szeptembertől a katások csak magánszemélyeknek számlázhatnak, így a kedvező adózási rendszerből több százezer kisvállalkozó esik ki. Magyarországon a tíz éve bevezetett adózási formát nagyjából 400 ezer kisvállalkozó használta, közülük több mint 300 ezernek új adózási forma után kell néznie – vagy új munkát keresnie.

A szavazáson a legbefolyásosabb kormánypárti képviselők és a kormánytagok többsége nem vett részt. Távol maradt többek között Gulyás Gergely, Hoppál Péter, Lázár János, Nagy István, Navracsics Tibor, Orbán Balázs, Orbán Viktor, Rogán Antal, Szijjártó Péter, Varga Judit és Varga Mihály.

A reggel még csak tervezetként létező katamódosítás ellen a tiltakozók kedd délelőtt 10 órára tüntetést szerveztek a Parlament elé, a Kossuth Lajos térre. Innen elindulva lezárták a Margit és az Erzsébet hidat. Utóbbi már felszabadult a blokád alól. 

Az energiabiztonságról és a helyreállítási alapról szólt a sajtótájékoztató

Varga Mihály az Ecofin ülése után arról beszélt: az energiaellátás bizonytalanságai, a megemelkedett energiaárak és az infláció veszélyezteti az európai gazdaságok rendes működését, az energiatározók feltöltése ezért kulcskérdés lesz a következő hónapokban − írta meg az MTI.

Közölte: a szakminiszterek egyrészt azon dolgoznak, hogy ne legyen pénzügyi akadálya annak, hogy a tagországok energiához juthassanak, másrészt azon, hogy mikért tud függetlenedni Európa az orosz energiaforrásoktól.

Elmondása szerint az Európai Bizottság folytatja megbeszéléseit Magyarországgal a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós források folyósítását lehetővé tevő magyar tervről. Varga Mihály reményét fejezte ki, hogy a felek az egyeztetések utolsó fázisához értek, és az ősz folyamán sikerül lezárni a tárgyalásokat, ami − mint mondta − egyszerre fontos Magyarországnak és az Európai Uniónak.

(Borítókép: Varga Mihály 2022. június 22-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Rovatok