Index Vakbarát Hírportál

Fel kell készülni az újabb szárazságra

2022. július 13., szerda 06:38

Szerdán intenzív melegedés veszi kezdetét, akár 32 fok is lehet. Csapadékra nem kell számítani, erős széllökésekre annál inkább.

Szerdán általában derült, napos idő várható, de északkeleten kicsivel több lehet a gomolyfelhő. Csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél nagy területen lesz élénk, néhol erős lökések is előfordulhatnak – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 32 fok között várható.

Szerdán kritériumok szerinti veszélyes időjárási jelenség nem várható.

Újabb száraz hétnek nézünk elébe

Az elmúlt napokban a Kárpát-medence fölött átvonult hidegfrontoknak köszönhetően mérsékelten meleg, de gyakran szeles időben volt részünk, a szárazság azonban számottevően nem enyhült. A keleti, északkeleti országrészben kialakult záporok csak kisebb foltokban adtak csapadékot, a nyári növények, melyeknek ezekben a hetekben lenne a legnagyobb szükségük kiadós esőkre, öntözés nélkül továbbra is szenvednek az aszálytól. A hét első felében északkeleten, majd pénteken és szombaton az ország többi részén is előfordulhatnak elszórt záporok, de nagyobb területre kiterjedő, számottevő csapadékra továbbra sincs kilátás.

Csütörtökön a sok napsütést több-kevesebb gomolyfelhő zavarja, emellett hajnalban inverziós felhőzet is lehet az égen. Csapadék nem valószínű. Az északnyugati, nyugati szél időnként megélénkül. A minimum-hőmérséklet általában 13 és 18 fok között alakul, de az északi völgyekben ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. A maximum 30 és 36 fok között valószínű.

Pénteken az ország északi felében erőteljes gomolyfelhő-képződés várható elszórtan záporral, zivatarral. Ezzel szemben délen inkább napos, csapadékmentes idő lesz a jellemző. Az északi, északkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik, zivatarban viharossá fokozódhat. A hőmérséklet hajnalban 14 és 21, délután általában 29 és 35 fok között alakul, de északon, északnyugaton csak 26, 28 fok valószínű.

Hétvégén nappali gomolyfelhő-képződésre, sok napsütésre lehet számítani. Csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szél időnként megerősödik. Az Időkép azt írja, hogy a hétvégére egy hidegfront hoz pár fokos lehűlést.

(Borítókép: Jászai Csaba / MTI)

Rovatok