Index Vakbarát Hírportál

Borzalmas körülmények között ért véget az élete egy idős hatvani asszonynak

2022. július 13., szerda 14:33

Halála előtt kegyetlen szenvedéseket kellett átélnie annak a 79 éves hatvani nőnek, akit magatehetetlen állapota ellenére egyáltalán nem gondoztak közeli családtagjai.

2019 őszén a sértett hatvani lakásán háztartási balesetet szenvedett, amely miatt december elejére teljesen ágyhoz kötötté vált, mozgásra és önellátásra képtelen állapotban. A vele egy háztartásban élő lánya naponta figyelemmel kísérhette a helyzetet, ám ennek ellenére nem látta el az édesanyját, valamint ápolói szaksegítséget sem hívott hozzá – olvasható az ügyészség oldalán. 

A sértettet nem mozgatta, nem ágytálazta, nem pelenkázta, és nem fürdette, ennek következtében alakultak ki az embertelen körülmények. Nem csak az ágyhoz közel, hanem az egész házban hatalmas kosz és rendkívüli bűz uralkodott. Az idős asszony unokája és annak élettársa heti rendszerességgel tett látogatást a lakásban, ahol nyilvánvalóan észlelték az állapotokat. Ennek ellenére nem tettek semmit a fájdalmában gyakran hangosan jajgató idős asszony kínjainak enyhítésére azonkívül, hogy az asszony lányát felszólították az anyja gondozására – eredménytelenül. 

Az egyenes ági leszármazottakat a törvény kötelezi arra, hogy a felmenőikről gondoskodjanak, ám a sértett lánya szándékosan és súlyosan hanyagolta eme kötelezettségét. A többhetes ápolatlanság miatt nagymértékben elhanyagolt sértetthez csak akkor hívták ki a mentőt, amikor már eszméletlen állapotba került, ám az életét ebben a stádiumban már a szakszerű segítségnyújtás ellenére sem lehetett megmenteni. 

A Heves Megyei Főügyészség a két nőt különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével, míg a férfit segítségnyújtás elmulasztásának bűntettével vádolja. 

Az ügyészség a vádiratában arra tett mértékes indítványt, hogy a bíróság a sértett lányával szemben 12 év fegyházat és 10 év közügyektől eltiltást, az unokájával szemben 9 év fegyházat és 10 év közügyektől eltiltást, míg az unoka élettársával szemben másfél év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönt szabjon ki.

Rovatok