Index Vakbarát Hírportál

Megszavazta az Országgyűlés: Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács alakul

2022. július 14., csütörtök 19:23

Létrejön a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács. – Ezt is tartalmazza az a változtatáscsomag, amelyet az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága szavazott meg csütörtökön a jövő évi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslathoz.

A megalakuló kiemelt térségi fejlesztési tanács tagjai a következők:

Bővült az országos közlekedésszervező hatásköre

Egy másik törvénymódosítás lehetőséget ad arra, hogy ha egy település bármilyen okból nem képes fenntartani a helyi közösségi közlekedést, akkor az önkormányzat kezdeményezésére a közlekedésért felelős miniszter legfeljebb két évre úgynevezett végső menedékes szolgáltatót jelöljön ki – írja az MTI.

Számos hatáskör kerülhet továbbá az országos közlekedésszervezőhöz: a közszolgáltató kiválasztása, a tendereztetés vagy az elektronikus jegyrendszer és az utastájékoztató rendszer fejlesztési projektjei. A vasúti pályaműködtetéssel kapcsolatos feladatokat is az országos közlekedésszervező hatáskörébe helyeznék.

Egy változtatás azt teszi lehetővé, hogy a komp- és révszolgáltatás – nehézségek fennállása esetén – miniszteri rendeletben a helyi önkormányzattól kormányzati körbe vonható legyen.

Rovatok