Index Vakbarát Hírportál

Hajnali kettőkor ért véget a kata módosítása elleni tüntetés, elvitték a rendőrök a Kutya Párt elnökét

2022. július 14., csütörtök 06:04

Szerda éjfélre patthelyzet alakult ki a Karmelita kolostornál, ahol rendőrsorfal állta el a kata módosítása ellen tüntetők útját. Egy kisebb csoport a Margit hídon folytatta a demonstrációt, megbénítva a forgalmat.

Miután szerdán éjfél körül a katatörvény ellen tüntetők kettészakadtak, egy kisebb csoport a Margit hídon folytatta a demonstrációt. Körülbelül 200-250 ember lepte el a híd középső részét, nem sokkal később pedig a rendőrök is megjelentek, akik a budai oldalon gyülekeztek. A forgalom teljesen megbénult, az éjszakai buszok és a villamosok sem tudtak továbbhaladni. Néhány autós is a hídon rekedt, a tüntetők körülbelül fél óráig nem engedték le a hídról őket.

„Aki dudál, velünk van” – kiabálták, majd azokat az autósokat, akik eleget tettek a kérésnek, engedték, hogy továbbhaladjanak. Az egyik Buda felé tartó busz is így tett, azt is továbbengedték, valamint egy Pest irányába haladó mentőt is elengedtek. Az ellenzéki politikusok közül Jámbor András országgyűlési képviselő is feltűnt a tömegben.

Közben folyamatosan gyülekeztek a rendőrök a Margit hídnál. Az egyik rendőrautót nem engedték át, biciklit raktak elé, és a földre feküdtek a demonstrálók, hogy megakadályozzák az átjutásban. Egy óra környékén pedig sorfalat alkotva teljesen lezárták a hidat a budai oldalról. Háromszor próbált meg felhívást intézni a tömeghez az egyik rendőr törzsőrmester, mind hiába, a tömeg túlharsogta a hangosbeszélőt. Végül lassan megkezdték leszorítani a hídról a tüntetőket.

Elvitték a kutya pártos politikusokat az Erzsébet hídról

A 444 tudósítása szerint a demonstrációról Erzsébet híd budai hídfőjénél elvitték a rendőrök Kovács Gergelyt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnökét, és megbilincselték a párt másik politikusát, Ferencváros alpolgármesterét, Döme Zsuzsannát. Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere csütörtök reggel hétkor a közösségi oldalán arról írt, hogy Döme Zsuzsanna, a Kutyapárt társelnöke még fogdában van. A párt Facebook-oldalán kilenc óra után számolt be arról, hogy mindketten szabadlábra kerültek.

A rendőrség hivatalos közlése szerint „két embert szabálysértés tovább folytatása miatt állítottak elő. Az egyik férfinél kábítószergyanús anyagot is találtak, emiatt büntetőeljárás is indul vele szemben”.

Himnusz a Margit hídon 

Ezalatt a Margit hídon a menet lassan haladt, fél 2-kor a pesti hídfőnél megállt a tömeg és a rendőrség is. A tüntetőknél lévő hangosbeszélőn keresztül egy női hang mindenkinek jó éjszakát kívánt. „Holnap találkozunk, holnap folytatjuk” – köszönt el. Ezután már alig 70 ember maradt, akik elénekelték a Himnuszt.

A rendőrség körülbelül öt perccel később a megmaradt tüntetőket is oszlatni kezdte, akik ennek hatására megindultak a Nyugati tér felé. Mire a Vígszínházhoz értek, körülbelül 35 ember menetelhetett a rendőrök előtt. A hatóságok végül a járdákra terelték a maréknyi tüntetőt, a forgalom 1:45-re zavartalan volt a Margit híd mindkét irányába, a villamosforgalom is megindult. A Nyugati térre érve teljesen feloszlott a tömeg. 

A szerdai tüntetésről itt olvashatja el percről percre tudósításunkat.

Rovatok