Index Vakbarát Hírportál

Németh Szilárd: Brüsszel nem a béke mellett van

2022. július 14., csütörtök 10:21

Németh Szilárd csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy a háborús energiaválság és gazdasági válság csak akkor fog megszűnni, ha béke lesz.

Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos csütörtökön kijelentette, hogy a háborús energiaválság és gazdasági válság csak akkor fog megszűnni, ha béke lesz. Hozzátette, hogy Magyarország a kezdetektől a béke pártján áll, és sem fegyvert, sem katonát nem küld a háborúba.

A brüsszeli szankciós csomaggal összefüggésben azt hangsúlyozta: miközben a gáz ára az egekben van, és már az is kérdés, hogy Európában lesz-e gáz télen, „néhányan még mindig lökdösik ezt a gázembargós csomagot”.

A kormánybiztos szerint a kormány részéről gőzerővel folyik a küzdelem és a felkészülés. Egy komplex programot indítottak, amelynek nemcsak a rezsicsökkentés átlagfogyasztásig történő támogatása a része, hanem az is, hogy megbízták a külügyminisztert több földgáz beszerzésével, újraindítják a lignitbányászatot, a Mátrai Erőművet, és kezdeményezik a Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását, továbbá tűzifaprogrammal is segítik az embereket, és energiakiviteli tilalmat vezettek be.

Németh Szilárd az M1-en arról beszélt, hogy a háború és „az elhibázott brüsszeli szankciós politika” következtében a második világháború óta nem volt olyan mély válságban Európa, mint amibe most jutott.

Nem a béke mellett van Brüsszel, az összes intézkedés gyakorlatilag a háború fenntartását idézte elő, és ennek vannak következményei

– fogalmazott, utalva az energiaválságra.

Hangsúlyozta: Magyarország az egyetlen ország Európában, ahol a háztartásokat a rezsicsökkentés védi. Példaként említette, hogy egy átlagfogyasztó háztartásnak 182 ezer forintot kéne fizetnie az áramért és a gázért, ha nem lenne rezsicsökkentés. Ezzel szemben most 24 ezret fizet.

Mint megírtuk, a kormány sokáig ígérgette, hogy a jelenlegi energiaválság mellett is kitartanak a rezsicsökkentés megvédése mellett, szerdán váratlanul mégis kiderült, hogy vége az eddigi megszokott rezsikorszaknak, mert a kormány mégis változtat a rezsicsökkentésen. Mindezt a háború és a szankciók miatt Európa-szerte drasztikusan emelkedő energiaárakkal indokolva.

Az eddig megszokott, rezsivédett gáz- és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben, aki havonta efelett használja a villamos energiát, illetve a földgázt, már a piaci árakat lesz kénytelen kifizetni.

Rovatok