Index Vakbarát Hírportál

Tilos az autómosás és a locsolás Orfűn

2022. július 14., csütörtök 09:37

A folyamatos ellátás érdekében azonnali vízkorlátozást vezettek be a Baranya megyei Orfűn, mivel a szárazság és a faluban zajló rekonstrukciók is problémát okoznak a térségben.

A Baranya megyei Orfűn nincs elég víz a tározóban, ugyanis a szárazság és a hőség mellett problémát okoznak a faluban zajló felújítási munkák. Emiatt nyomáscsökkenés érezhető néhány háztartásban.

Mi az utcában nem éreztünk víznyomáscsökkenést. Azt hallottuk, hogy a falu más részén, illetve ennek az utcának a folytatásában, a Mecsekrákosi út folytatásában és a Laposi utcában, ott panaszkodtak erre

– nyilatkozta az ATV Híradójának az egyik helyi lakos.

A folyamatos ivóvízellátás érdekében korlátozásokat kellett bevezetni. Orfűn mostantól tilos ivóvízzel autót mosni, medencét tölteni, vagy kertet locsolni. Az intézkedésektől azt várják, hogy csökkenti a faluban fellépő problémákat. Sokan az esővizet gyűjtik össze és azzal locsolnak.

Füziné Kajdy Zita, Orfű polgármestere szerint nagyon szűk határidőt kaptak a vízhálózat felújítására, ezért voltak kénytelenek a szezonban építkezni. Az új rendszertől azt várják, hogy megszűnnek a korábban gyakran előforduló csőtörések.

Mint arról korábban beszámoltunk, a közelmúltban történt hőségriasztás miatt több településen is vízhiány alakult ki, a városok önkormányzatai sorra rendelték el a locsolási tilalmat. A drámai helyzetről a kánikulában víz nélkül maradt olvasóink is beszámoltak. Tíz Pest megyei településen – többek között Üröm, Pilisborosjenő, Solymár és Pilisszentiván környékén – a vízszolgáltató a fogyasztás csökkentését kérte a fogyasztóktól. Juhász Árpád geológus nemrég elmondta, hogy mi lehetett az oka a rendkívüli vízhiánynak.

Németh Szilárd a vízhiányra vonatkozó kérdésre szerdán elárulta, hogy a kormánymegbeszélésen a víziközművek helyzete is téma volt és körvonalazódott a megoldás.

Rovatok