Index Vakbarát Hírportál

Eljárást folytat a rendőrség a csütörtöki katatörvény-módosítás elleni tüntetés miatt

2022. július 15., péntek 11:49

Több rendőri intézkedés is történt a csütörtöki fővárosi tüntetésen, ahol a kisadózó vállalkozók tételes adójáról (kata) szóló törvénymódosítás ellen demonstráltak a résztvevők. Többekkel szemben intézkedtek szabálysértés vagy bűncselekmény gyanúja miatt.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, csütörtökön újabb tüntetést tartottak Budapesten, ahol a résztvevők a kisadózó vállalkozók tételes adójáról (kata) szóló törvénymódosítás ellen demonstráltak, amelyet kedd délután fogadott el az Országgyűlés.

A módosítás részleteiről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

A rendőrség tájékoztatása szerint az előző napon tartott tüntetésen tizenöt embert igazoltattak, akik a hídon festékszóró palackokkal fújták össze az úttestet. A legfiatalabb igazoltatott egy idén 15 éves fiú volt.

Mint írják, csak a festék eltávolításának költsége függvényében dől el, hogy szabálysértési vagy büntetőeljárás indul a rongálás miatt. Hozzáteszik, hogy

a gyűlés bejelentője nem vállalta, hogy a helyszínt eredeti állapotára állítja vissza (azaz letakaríttatja a festéket), ezért a Budapesti Rendőr-főkapitányság közigazgatási hatósági eljárást folytat le.

A rendőrség azt is közölte, hogy egy férfit egyesülési és gyülekezési szabadság megsértése miatt állítottak elő, mivel a festékszórás mellett az arcát kendővel eltakarva vett részt a gyűlésen.

Egy fiatal ellen rongálás és garázdaság miatt indult büntetőeljárás, aki a gyanú szerint teli szemeteszsákot dobott az Erzsébet hídról az egyik rendőrautóra. 

Rovatok