Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor a katatörvényről: Az nem működik, hogy 450 ezer ember nem fizet be a nyugdíjjárulékba

2022. július 15., péntek 07:39

Szokásos péntek reggeli rádióinterjújában arról beszélt Orbán Viktor miniszterelnök, hogy senki nem gondolta, hogy nem egy egyszerű konfliktusháború jön létre, hanem belelépünk a háborúk korába. Szerinte „az európai gazdaság tüdőn lőtte magát, és most levegőért kapkod”. Szerinte az EU szankciós politikája nem működik, és el is mondta, miért.

Európában háborús árak vannak, senki nem gondolta, hogy nem egy egyszerű konfliktusháború jön létre, hanem belelépünk a háborúk korába – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott interjújában péntek reggel. Hozzátette: észnél kell lenni, hogy a fegyveres konfliktus ne terjedjen át Magyarországra.

A kormányfő szerint a háború nemcsak a frontokon zajlik, hanem az energiaellátás frontján is. „Két nagy csata lesz itt, az első most zajlik, ami az elviselhető energiaárakért zajlik. A második a munkahelyekért fog” – fogalmazott.

Szerinte vannak országok, amelyek a háborús politika hívei, de ez félrecsúszott. „A legfontosabb, hogy Brüsszelben belássák, hogy tévedtek. A szankciós politika nekünk fáj jobban” – fogalmazott.

Az európai gazdaság tüdőn lőtte magát, és most levegőért kapkod

– tette hozzá Orbán Viktor, aki szerint Magyarország hozott olyan döntéseket, amelyekkel be tudja szerezni a szükséges energiát.

Újabb operatív törzs jött létre

A kormányfő elmondta, hogy kihirdették az energia-vészhelyzetet, amelyet mindenki hallott már, de arról talán kevesebben tudnak, hogy egy operatív törzset is létrehoztak, amelyet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vezet. Az ő feladata lesz felügyelni a folyamatokat.

Orbán Viktor szerint, ha nem vetnék ki az átlag feletti fogyasztásra a piaci árat, azzal a teljes rezsicsökkentés veszélybe került volna. A kormány számításai szerint Magyarországon az átlag havi fogyasztás villamos energiában 210 kilowattóra.

Szerinte Magyarország nehezebb helyzetben van a rezsi szempontjából, ugyanis a rezsi díja akár a harmadát vagy a hatodát is elviszi a jövedelemnek.

Magyarország mindig is ellenezte a szankciókat, szerinte ezek nem segítenek Ukrajnának, csak tönkreteszik az európai gazdaságot.

Le kell ülni az oroszokkal, tűzszünetet kell kötni, mert erre a válságra csak a béke lehet a megoldás

– mondta a miniszterelnök.

Szükséges a katatörvény-módosítás

Jónak, és szükségesnek gondolom a döntést – mondta Orbán Viktor, aki kiemelte, hogy ő mindig is támogatta ezt az adózási formát. Szerinte ezzel az elején semmi baj nem volt, a katát választó munkavállalók ugyanis az elején csak magánszemélyeknek számláztak, ezen azonban a cégek később változtattak.

A 450 ezer katásból 300 ezer szerinte egy cégnek számláz, szerinte ez belefér akkor, ha jól megy a szekér, azonban most, a háborús körülmények és a nyugdíjrendszer miatt ez nem elfogadható.

Nem működik, hogy 450 ezer ember, aki katázik, nem fizet be a nyugdíjjárulékba

– fogalmazott.

Azt javasolta, hogy nézzenek utána az emberek más adózási nemeknek. A tüntetésekkel kapcsolatban elmondta, hogy az ellenzék egymás után negyedszerre veszített választást, szerinte bebizonyították, hogy nem lehet rájuk bízni a kormányzást, háborús helyzetben pedig végképp nem. A miniszterelnök arra kérte az embereket, hogy értsék meg, mi történik. A háborús helyzetben meg kell védeni a munkahelyeket, ezért egységre és békére van szükség – hangsúlyozta.

Durvul a helyzet a határon

A hadsereg belső mozgósításával kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, hogy szükség van új forrásokra. A déli határon kialakult nehézségeket viszont nem tudja a kormány kezelni a hadsereggel – mondta a miniszterelnök, aki szerint a déli határon durvul a helyzet, a katonákra viszont a keleti határon van szükség, ezért kell létrehozni a határvadászprogramot.

Ha az EU nem támogatná a migrációt, akkor már túl is lennénk rajta

– emelte ki. Ugyanakkor hozzátette: a migrációs politikát az unió támogatja.

Szerinte az a megoldás, hogy a rendőrök legyenek lent a déli határon, az egy darabig működött, most már nem. Elmondta, hogy a határvadászok kétezres számát a jövőben négyezerre kell emelni. Őket hároméves szerződés alapján fogják alkalmazni, és ha akarnak, a jövőben átléphetnek az általános szerződésbe.

Elmondása szerint a határvadászok megállapított fizetése felfelé fogja tolni a rendőrök fizetését.

Kína nyer, Európa szenved

Arra a kérdésre, hogy kinek az érdeke a háború folytatása, Orbán Viktor elmondta: Magyarországnak semmiképp.

Kína nyer, Amerika nem veszít, Európa pedig szenved

– jelentette ki. Szerinte a haszonélvező Kína, mert az olajembargó miatt hozzájuk került az olaj. A háború folyatása szerinte az üzletembereknek és a háborús uszítóknak hoz hasznot. Kiemelte: azon dolgoznak, hogy a háború hatásai Magyarországot kevésbé sújtsák.

(Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2022. július 15-én. Fotó: Benko Vivien Cher / MTI)

Rovatok