Index Vakbarát Hírportál

Összeült az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs

2022. július 15., péntek 21:21

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter vezetésével megtartotta első ülését a Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs. A szerdán megtartott rendkívüli Kormányinfón hirdették ki a veszélyhelyzetet. Németh Szilárd akkor jelentette be, hogy az energiaválság miatt a kormány módosította a rezsicsökkentést. A kormánybiztos úgy fogalmazott: akik a lakossági átlagnál többet fogyasztanak, azok a piaci árat kell hogy fizessék.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Facebookon úgy fogalmazott:

A rezsicsökkentés érdekében hozzá kellett nyúlnunk az átlagos fogyasztás feletti mennyiségekhez, vagyis próbáljuk megmenteni a rezsicsökkentést úgy, hogy aki átlagos mennyiségű energiát fogyaszt, annak továbbra is legyen csökkentett rezsije, aki azonban az átlag fölött fogyaszt, annak az átlag feletti részre piaci árat kell fizetnie, vagy ha tud, akkor próbáljon meg visszajönni az átlagos szint alá.

Elmondása szerint azért kénytelenek kivetni az átlag fölötti fogyasztásra a „valódi árat”, mert ha nem ezt tennék, akkor a teljes rezsicsökkentési politikát meg kellene szüntetni.

A kormány számításai szerint a magyar háztartások negyede fizet többet augusztustól az energiáért. A számla átlagfogyasztás feletti részére fog vonatkozni a piaci ár. 

A részletszabályozások egyelőre nem elérhetők, ezért a piac folyamatosan találgat a rezsicsökkentéssel kapcsolatos változtatásokról. Több dolog nem biztos a szabályozást illetően, de a számítások során a legfontosabb problémát az okozza, hogy nem világos, hogy a rendszerhasználati díjjal mi lesz, illetve hogy az hogyan fog változni.

Az egyelőre nem derült ki, hogy a kérdés hogyan lesz megoldva azoknál, akik havi átalánydíjat fizetnek. Valószínűleg ez okozta, hogy a bejelentés után összeomlott az MVM ügyfélszolgálata. A távfűtéses lakásokra az intézkedés nem vonatkozik. 

Rovatok