Index Vakbarát Hírportál

Varga Judit elmondta, hogy miben téved az Európai Unió

2022. július 15., péntek 21:35

Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-oldalán közölte, hogy az Európai Unió miben téved a Magyarország ellen indított új eljárásokkal kapcsolatban.

Mint megírtuk, az Európai Bizottság bíróság elé viszi a magyarországi hatóságokkal folytatott vitáját az LMBTQ-közösség jogsérelmeiről és a Klubrádió frekvenciamegvonásáról. A testület még a héten dönthet róla, hogy az utolsó szakaszukba lépteti-e a tavaly elindított kötelezettségszegési eljárásokat.

A Magyarországot érintő újabb két kötelezettségszegési eljárást illetően Varga Judit hosszasan fejtette ki véleményét. 

Azt írta, hogy a kormány meglepődésére az egyik a gyermekvédelmi törvény ügyével kapcsolatban megindított eljárás, amely során mindvégig hangsúlyozták, hogy a Bizottság által felhozott vádak alaptalanok.

Már az elején leszögeztük, hogy a kiskorúak védelme és erkölcsi fejlődésük zavartalanságának garantálása tagállami hatáskörbe tartozik, az Unióhoz való csatlakozásával Magyarország nem a szuverenitásáról mondott le, hanem csak egyes hatáskörök közös gyakorlását tette lehetővé

– emelte ki a miniszter.

Hozzátette: Magyarország a gyermekek védelmével kapcsolatos döntéseket nemzeti identitásával összhangban, nemzeti hatáskörben hozza meg.

A Klubrádió ügyével kapcsolatban is megszólalt

A miniszter úgy folytatta: a másik ügy a Klubrádió médiaszolgáltatási jogosultságának megújításával és a pályáztatással kapcsolatos hatósági eljárásokat és az ott született elutasító döntéseket kifogásoló kötelezettségszegési eljárás.

Fontos leszögezni, hogy a Klubrádió ügyében a kormánytól független hatóság hozta meg a döntést, amelyet a független magyar bíróság is jóváhagyott

– írta Varga Judit.

Úgy fogalmazott: a Bizottság kifogásaira korábban egyértelmű válaszokat adtak. Levelükben kiemelték, hogy a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét, a sajtószabadság és a médiapluralizmus elvét a jelen ügy és annak szabályozási környezete nem érinti.

„A luxemburgi Bíróság elé utalt mindkét ügy kapcsán reméljük, hogy győz a józan ész, és számunkra kedvező döntés születik” – tette hozzá Varga Judit.

Rovatok