Index Vakbarát Hírportál

Megkérdeztük a rendőrséget, mit vétett a katatörvény eltörlése ellen tiltakozó futár

2022. július 16., szombat 15:22

A Demokratikus Koalíció állja a 75 ezer forintos bírságot.

Amint arról korábban az Index is beszámolt, kedd óta tartanak a tüntetések a katatörvény eltörlése miatt. A Demokratikus Koalíció (DK) sajtótéjékoztatóján kiderült, az első demonstráción a párt egyik fiatal aktivistája is részt vett, aki futárként dolgozik egy ételszállító cégnél katásként. A tüntetés másnapján azonban levelet kapott a II. kerületi rendőrkapitányságtól, amelyben „kétrendbeli közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértés” miatt 75 ezer forintra büntette meg a rendőrség.

Mint írták,

nem elég, hogy az Orbán-kormány kihúzta alóla a megélhetését, még meg is büntetik 75 ezer forintra, amiért kiment az utcára, és kifejezte a véleményét a kormányzati megszorítással kapcsolatban.

A DK szerint „végtelenül pofátlan és felháborító, hogy még a rendőrség is 75 ezer forintra bírságolja a kormány által tönkretett, a kormányzati megszorítás ellen felszólaló katásokat”.

Előbb elvették a megélhetésüket, majd adócsalónak kiáltották ki őket, végül pedig még meg is bírságolják őket, ha felemelik a szavukat

– emelték ki a tájékoztatóban, hozzátéve: a DK kifizeti a bírságot az aktivista helyett, amit, úgy vélnek, ki sem kellett volna szabni.

A rendőrség indokolta a büntetés kiszabását

Felvettük a kapcsolatot a rendőrséggel, hogy megtudjuk, pontosan milyen szabálysértést követett el az ételfutár. A BRFK közölte, a rendőrség biztosítja a véleménynyilvánítás és a békés gyülekezéshez való jog gyakorlását, azonban ez nem eredményezheti mások jogainak olyan mértékű csorbítását, mint amit

a főváros egyik legforgalmasabb közlekedési útvonalának órákra történő teljes megbénítása jelentett.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a gyűléseket követően közleményben számolt be a rendőri intézkedésekről. A 2022. július 12-én kezdődött demonstrációkkal kapcsolatban leírták,

12 emberrel szemben tettek szabálysértési feljelentést, mert a Teréz körúton két forgalmi sávot elfoglalva, a közlekedőket akadályozva kerékpároztak, valamint 10 fővel szemben alkalmaztak bírságot, vagy éltek feljelentéssel tilos jelzés figyelmen kívül hagyása miatt.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok