Index Vakbarát Hírportál

Itt a határozat az energia-veszélyhelyzetről

2022. július 16., szombat 06:42

Megjelent a Magyar Közlönyben a kormányhatározat, amely előkészíti a rezsicsökkentés módosítását.

Mint megírtuk, a kormány a háborús veszélyhelyzet okozta drasztikus energiaár-emelkedés és a nyugat-európai energiahiány miatt energia-veszélyhelyzetet hirdet.

A határozat első pontjában az olvasható, hogy a kormány felhívja a technológiai és ipari minisztert, hogy a gazdaságfejlesztési miniszter és a pénzügyminiszter bevonásával tegyen javaslatot a kedvezményes lakossági villamosenergia- és földgáz egyetemes szolgáltatás fenntartásához szükséges intézkedések megtételére.

Az intézkedések között olvasható az is, hogy a technológiai és ipari miniszter

Ezenfelül a kormány felhívja a külgazdasági és külügyminisztert és a technológiai és ipari minisztert, hogy a  pénzügyminiszter és a gazdaságfejlesztési miniszter bevonásával a következő téli magyar földgázellátás biztosításához szükséges földgázkészlet betárolásáról gondoskodjon a szállítási és betárolási kapacitások mértékéig.

A  technológiai és ipari miniszter, az agrárminiszter és a gazdaságfejlesztési miniszter pedig tegyen javaslatot az energiahordozókra vonatkozó exportkorlátozás bevezetésére – olvasható a felszólítás a Magyar Közlönyben.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök a karmelita kolostorban 2022. július 13-án, ahová a háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák miatt, amelyek Magyarországra is kihatnak, összehívta a kormánykabinetet, amelynek tagjai a szakmai kabineteket vezető miniszterek. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán)

Rovatok