Index Vakbarát Hírportál

Döntött a kormány, megvannak a módosítások

2022. július 16., szombat 06:13 | aznap frissítve

Megjelent a kormányhatározat az energia-veszélyhelyzetről. Az Orbán Viktor miniszterelnök által már bejelentett Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzset Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter irányítja majd, de tagként részt vesz több energetikai hivatal vezetője is.

A magyar kormány a háborús veszélyhelyzet okozta drasztikus energia-áremelkedés és a nyugat-európai energiahiány miatt energiaveszélyhelyzetet hirdet – olvasható a Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározatban.

Szerdán jelentették be

A szerdán tartott Kormányinfón, amelynek központi témája az energiaválság volt, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Németh Szilárd kormánybiztos bejelentette: a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett, és egy hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, amely augusztusban lép életbe. Ennek részei a következők:

  1. Magyarország másfél milliárd köbméterről kétmilliárd köbméterre növeli a hazai gázkitermelést, még a drágább technológiák alkalmazása is lehetséges.
  2. Felhatalmazták Szijjártó Pétert, hogy további gázkészleteket szerezzen be. Ma 44 százalékos a tárolók töltöttsége, a cél az, hogy a lehető legnagyobb mértékben álljanak rendelkezésre készletek.
  3. Kiviteli tilalmat rendelnek el az energiahordozókra és a tűzifára. Egyetlen kivétel a bértárolás.
  4. Év végéig jelentősen fokozzák a hazai lignitkitermelést.
  5. A Mátrai Erőmű blokkjait minél hamarabb újraindítják.
  6. A Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását kezdeményezik.
  7. Aki az átlag felett fogyaszt, arra kérik, hogy mérsékelje a fogyasztást, vagy fizesse meg a piaci árat. A csökkentett gáz- és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben, aki többet fogyaszt, a többletet piaci áron fizeti. Ma az átlagos havi fogyasztás Magyarországon villamos energiánál 210 kilowattóra/hó, földgáznál 144 köbméter/hó.

Operatív törzset állítottak fel

Ezen felül a határozatból kiderült az is, hogy a kormány Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzset állított fel, ahogyan azt Orbán Viktor miniszterelnök azt a szokásos péntek reggeli rádióinterjújából is kiderült .

Az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzset a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely vezeti. Az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs tagja továbbá

A közlöny szerint a kormány felkéri a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökét, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága elnökét, valamint az Országos Atomenergia Hivatal elnökét, hogy az  Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs munkájában tagként – személyesen vagy az elnök által delegált személy képviseletében – vegyen részt.

(Borítókép: A Mátrai Erőmű 2019-ben. Fotó: Huszti István / Index)

Rovatok