Index Vakbarát Hírportál

Fontos hír az egyetemistáknak, ennyibe kerül most egy albérlet

2022. július 17., vasárnap 11:28

Az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből kiderül, hol lehet olcsón lakást bérelni. Jövő csütörtökön derül ki a felsőoktatási felvételi eredménye a ponthatárhirdetéseknek köszönhetően, ezért az egyetemisták számára fontos lehet megtudni, merre találják az olcsóbb albérleteket a nagyvárosokban. Az elemzésből kiderül, hogy a növekvő költségek mellett hol mennyibe kerülnek a legolcsóbb albérletek.

A felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetésével jövő héten elindul az albérletpiaci főszezon, ám több megyében már eddig is kiugró kereslet alakult ki. Budapesten 24 százalékkal, Győr-Moson-Sopron megyében 20 százalékkal nőtt az ezer albérletre jutó kereslet.

Az albérletpiaci drágulás és az új rezsiszabályozás miatt az olcsó albérletek még inkább a fiatalok fókuszába kerülnek. A kínálat legolcsóbb 10 százalékába tartozó albérleteknél Budapesten átlagosan 130 ezer forint volt a havi bérleti díjak lélektani határa. Győrben 113 ezer forintért, Szegeden 94 ezer forintért, Debrecenben 107 ezer forintért lehet kibérelni a legolcsóbb lakásokat.

Hol a legerősebb a kereslet?

Bár a felvételi ponthatárok kihirdetésével kap nagyobb lendületet a nyári albérletszezon, a kereslet már több országrészben júliusban is erősödött – derül ki az ingatlan.com szerkesztőségünkhöz érkezett elemzéséből, amely azt is megmutatja, hogy az egyes nagyvárosokban mennyibe kerülnek a legolcsóbb albérletek.

Az elmúlt két évben a koronavírus-járvány hatásai miatt rendhagyó volt az albérletszezon, mert a kereslet is felpörgött, és a kínálat is jelentősen bővült. Tavaly januárig Budapesten csökkentek a bérleti díjak, most viszont szinte mindenhol drágulással kanyarodik rá a csúcsidőszakra a piac

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette, a háború miatt is bizonytalanabbá váló gazdasági környezet és az átlag feletti energiafogyasztásra vonatkozó piaci árazásról szóló új rezsiszabály az alacsony bérleti díjú, az alacsonyabb bérleti díjú és olcsón fenntartható albérletek felé fogják eltolni a keresletet.

Pár nappal a felvételi ponthatárok kihirdetése előtt a keresletet nézve a főváros mellett Győr-Moson-Sopron és Csongrád megye emelkedik ki az országos mezőnyből. Budapesten 24 százalékkal, a másik két megyében 20 és 8 százalékkal nőtt az ezer kiadó lakásra jutó kereslet idén júliusban.

Ennyiért lehet a legolcsóbban bérelni

Az ingatlan.com kínálata alapján megnézték, hogy Budapesten és a megyeszékhelyeken mennyiért lehet kibérelni a teljes kínálat legolcsóbb 10 százalékába tartozó kiadó lakásokat.

Az ingatlan.com szakértője szerint a fiatalok azzal tudják leghatékonyabban csökkenteni a lakhatási költségeiket ezekben a hetekben, ha a teljes kínálatot átböngészik, és lecsapnak a még kínálkozó legjobb ajánlatokra a piacon. Balogh László elmondta, hogy az albérletdrágulás ellenére még mindig vannak megfizethető vagy olcsóbbnak mondható kiadó lakások a kínálatban.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok