Index Vakbarát Hírportál

Az esztergomi és a szentendrei fideszes jelölt is több mint kétharmaddal győzött

2022. július 17., vasárnap 20:58

Tizenegy településen tartottak időközi önkormányzati választást vasárnap.

Szilváson, Jászboldogházán és Mezőtúron polgármestert, Taktaszadán, Darnózseliben, Somoskőújfaluban és Kondorfán polgármestert és képviselő-testületet, Sajószentpéter, Esztergom, Salgótarján és Szentendre egy-egy választókerületében pedig képviselőt választottak.

A Baranya megyei Szilváson Hózsa Csaba független jelölt nyert a szavazatok 51,95 százalékával a szintén független Hózsa Gyula előtt. Esetükben három szavazat volt a különbség, a megválasztott polgármester negyven, kihívója harminchét szavazatot kapott. A településen azért kellett polgármestert választani, mert az előző településvezető meghalt. Az időközi választáson két független jelölt indult.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Taktaszada választói a képviselő-testület feloszlása miatt járultak az urnákhoz: a polgármester-választáson két független jelölt indult, a hattagú képviselő-testületbe kerülésért pedig 22 független jelölt versengett. A településen Pásztor Jánosné független jelölt lett a polgármester 56,1 százalékos szavazati aránnyal, mögötte Filep András, szintén független jelölt 43,9 százalékot szerzett. 

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajószentpéteren a 6. egyéni választókerületben egy képviselő halála miatt tartottak időközi választást, ott hét jelölt indult. A képviselő végül Nagyné Szabados Mária Katalin független jelölt lett, a szavazatok 30,69 százalékának elnyerésével.

A Győr-Moson-Sopron megyei Darnózseli településen Némethné Molnár Andrea független jelölt lett a polgármester a szavazatok 54,79 százalékával. Ott a választópolgárok a képviselő-testület feloszlása miatt választottak új polgármestert és hattagú képviselő-testületet. A polgármesteri tisztségért két független jelölt, a képviselő-választáson pedig tizenkét független jelölt indult. A választói névjegyzékben 1343-an szerepelnek. 

Egyéni választókerületi jelölteket is választottak 

Salgótarjánban a hetes számú választókerületben egyéni képviselőt választottak, itt Ludányi József független jelölt nyert a szavazatok 44,82 százalékával. Mögötte végzett Szabó Csaba, a Fidesz–KDNP jelöltje 43,39 százalékkal, őt követi a Mi Hazánk Mozgalom jelöltje, Egyedi Norbert 7,12 százalékkal, a Munkáspárt – ISZOMM jelöltje végzett a negyedik helyen a szavazatok 1,1 százalékával.

Szentendrén is egyéni választókerületi képviselőt választottak a 10. számú választókerületben, itt Szabados András, a Fidesz–KDNP jelöltje nyert 65,1 százalékkal, őt követi Puskás Réka, a TESZ jelöltje 28,82 százalékkal és Bürger Zoltán, az MKKP jelöltje 6,08 százalékkal.

Esztergomban az 1. számú választókerületben választottak egyéni választókerületi képviselőt, itt Varga Krisztián, a Fidesz–KDNP jelöltje 85,82 százalékot szerezve nyert, Méhes Szilveszter, a Mi Hazánk Mozgalom jelöltje 14,18 százalékot szerzett. 

Mezőtúron és Jászboldogházán is polgármestert választottak, mert mindkét településen lemondott a korábbi városvezető. 

Mezőtúron Szűcs Dániel, Fidesz–KDNP jelöltje 60,66 százalékkal lett polgármester, Fekécs Gábor, a Tegyünk Együtt Közösségünkért Egyesület jelöltje 33,9 százalékkal lett második, őt pedig a független jelölt, Nagy István követi a szavazatok 5,44 százalékával.

Jászboldogházán két független polgármesterjelölt indult a választáson, közülük Koczáné Fehérváry Mária lett a polgármester 88,56 százalékos szavazati aránnyal, kihívója, Fazekas Adrián József 11,44 százalékot szerzett. 

Az április 3-i országgyűlési választások után több vasárnapon is időközi voksolások zajlottak számos kormánypárti sikerrel, aminek lehetséges okairól itt, az ellenzék egy-egy helyi vitájáról pedig itt írtunk. Július 17-én, vasárnap újra több településen járulhatnak az urnákhoz az arra jogosultak.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok