Index Vakbarát Hírportál

Ujhelyi István szerint hazudik a Fidesz a háborús inflációról

2022. július 17., vasárnap 13:12

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő nyílt levélben fejtette ki véleményét a magyar kormány döntéseiről és háborúval kapcsolatos kommunikációjáról.

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő szerint „egyértelműen látható, ahogy a gazdasági válság mélyülése miatt a NER kezd meg-megrogyni saját hazugságainak súlya és tarthatatlansága alatt, és bár ideig-óráig még talán meg tudja vezetni a lakosság egy részét a nekik felfestett kamuellenségek képével, de rövidesen mindenkinél be fog kopogtatni a valóság”.

A politikus úgy véli, a Fidesz azzal tudna a legtöbbet tenni a családok és az ország védelme érdekében, ha „például egyszer az életben őszinte lenne”.

Háborús infláció – ez az új, mindenre bevethető bűvészkifejezés, amellyel magyarázni próbálják az egyre durvább megszorításokat és pénzbehajtásokat a választóknak, mondván, Putyin agresszor háborúja és az erre válaszként adott, »elhibázott brüsszeli szankciók« az okai annak, hogy kilőttek az élelmiszerárak, hogy hatósági ársapkával lehet csak lent tartani az üzemanyagok költségét, vagyis hogy minden rossz kizárólagos oka a háború és Brüsszel

– fogalmaz levelében a politikus, hozzátéve: „ez azonban durva, gonosz és leegyszerűsítő hazugság, amelynek kizárólag az a célja, hogy a kormány ledobjon magáról minden felelősséget, pedig a jelenlegi helyzetért legnagyobbrészt a Fidesz túlköltekező, szociálisan érzéketlen, a klímaválságot tagadó, oligarcha- és nagytőkebarát gazdaságpolitikája a felelős”.

Ujhelyi kiemeli, „az orosz invázió jóval a tavaly novemberben bejelentett benzinárstop és a januárban kihirdetett élelmiszerárstop után, idén február 24-én indult el”.

Vagyis a háború a magyarországi infláció kapcsán csak jóval később került a képletbe – írta a képviselő, aki szerint erre hivatkozni „nettó átverés”. 

Kiemeli: „az egyre súlyosabb gazdasági válság is érezhetően térden rúgta most a NER-t, az uniós források hiánya konkrét működési zavart és kapkodást okozott a rendszerben”, és 

a legőszintébb Fidesz-támogató is látni fogja, hogy nem Soros György lopakodott be, és ette ki a hűtőjét már hó közepén, nem meleglobbista brüsszeli bürokraták írták át vastag filccel az árcédulákat a sarki boltban, és végképp nem »hazaáruló libernyákok« miatt borultak be a családi vagy önfoglalkoztató kisvállalkozások.

Úgy gondolja, a kormány két dolgot tehet, ha valóban a magyar családok érdekét tartja szem előtt: ezek közül az egyik az őszinteség, a másik pedig az MSZP „létbiztonságcsomagjának” megvalósítása, amely a leginkább rászorult társadalmi csoportoknak jelentene rapid és válságálló segítséget az egyre élesedő szociális krízisben.

Háromszázhatvanegyedik alkalommal kongatom a harangokat, és teszem, ameddig szükség mutatkozik rá. Mert esélyt kell adni az újjászületésnek és a közös hazának

– zárta levelét Ujhelyi. 

Rovatok