Index Vakbarát Hírportál

A nagyobb mindig jobb - itt az orvos tanácsa, hogy ne legyen baj

2022. július 17., vasárnap 06:06 | aznap frissítve

Az extrém UV-sugárzás hónapjaiban a bőrünk mellett szemünk egészségének megőrzése is kiemelten fontos. Szentkirályi Béla szemész főorvos az Indexnek elmondta, hogy mire kell figyelni egy biztos UV-védelmet nyújtó napszemüveg kiválasztásához.

A napszemüveg amellett, hogy stíluskellék, fontos, hogy megfelelő védelmi funkcióval legyen ellátva, mivel a nap ultraibolya sugárzása, főleg az UVB nagymértékben károsíthatja mind a bőrfelszínt, mind a szemet, számos betegséget kiválthat, rosszindulatú elváltozásokat, szaruhártya gyulladást, szürkehályogot okozhat hosszú távon, amelyek lassan és fájdalommentesen alakulnak ki, később jelentkezik a látás romlása. Szentkirályi Béla szemész elmondása szerint az utóbbi tíz évben érezhetően megnőtt azon betegeinek száma, ami egyrészt egyértelműen a megnövekedett UV-sugárzás következménye. A jól megválasztott napszemüveggel minimalizálhatjuk a napfény szemet károsító hatását. „Az egyik sokat hallott tanácsot látásunk érdekében is érdemes betartani, lehetőség szerint 11-14 óra között nyáron ne tartózkodjunk a szabadban, az enyhén borús égen is áthatolnak a káros sugarak. Emellett mindig 100 százalékban UV-szűrős lencsét, minél zártabb napszemüveget viseljünk” – hívta fel a figyelmet a szakorvos. 

A címke megtévesztő lehet

A szemész kiemelte, hogy manapság a címke önmagában semmit sem jelent, hiszen ma már vannak kiváló minőségű hamisítványok, amik megtévesztésig hasonlítanak az eredeti márkára, ezért a beszerzés helye inkább mérvadó, mint a terméken a felirat. „Alapszabály, hogy utcai árustól, vásárokban, aluljáróban, vegyeskereskedésekben, sőt még drogériákban sem ajánlott, csak látszerész szaküzletekben javasolt napszemüveget venni. Egy párezer forintos nem garanciális termékben nem igazán bízhatunk, a szakboltban pedig többéves jótállással és ellenőrzött minőségbiztosítással ellátott valóban megfelelő UV-szűrős napszemüveget kaphatunk” – részletezte a szakorvos, aki hozzátette, hogy a műanyag színezett lencsének is van önmagában valamilyen UV-védelme, ezt mi magunk nem érezzük.

A legjobb példa, hogy a védőeszközt nem használó hegesztőknél is csak később, este jelentkezik az irritáció, szemhéj duzzanat, fájdalom. Egy nem megfelelő UV-védelemmel ellátott napszemüveggel csak rosszabbat teszünk a szemünknek, ugyanis a sötét lencse miatt a pupillánk kitágul, és jobban beengedi a káros sugarakat. A szemet ért napégések sora is összeadódik, aminek következtében, később makula degeneráció vagy szürkehályog alakulhat ki

– mondta el Szentkirályi Béla.

A nagyobb méretű jobb

A szemész szerint a kisebb, a szemet alig takaró divatszemüvegek a különböző szögekből beverődő UV-sugárzás ellen nem védenek. „Nem kell olyan zártnak lennie, mint egy hegymászónál, de az utcai viselet is lehetőleg minél nagyobb lencsével rendelkezzen, ami minél inkább követi az arc vonalát, ami még a port is hatékonyabban távol tudja tartani a szemfelszíntől” – fűzte hozzá.

Nem számít a lencse színe

A szakorvos elmondása alapján a gyakorlatban nem számít a szín, mert például az üveglencsék 100 százalékban szűrik az UV-t, mindenféle színezés nélkül, ahogyan a kontaktlencsék is.

A színezésnek bizonyos funkciói lehetnek, mint a pilóta napszemüveg üveg kromatikus lencséje a több ezer méter magasban lévő extrém erős sugárzás ellen véd – ismertette Szentkirályi Béla, aki szerint a lencse szín inkább személyes választás, a napsugárzás elleni védelemben ez nem mérvadó. – A barna vagy a szürke azért közkedvelt, mert kevésbé torzítja a színérzékelést. Bizonyos sportoknál van ennek jelentősége, például a sárga lencsék a síelők és a céllövők esetében előnyös, ugyanis a ködöt csökkentik, a kontrasztot növelik, amivel még élesebb lesz a kép, még enyhe megvilágítás mellett is.

A sötétebb nem feltétlenül véd jobban

„A tévhittel ellentétben a sötétebb lencse nem nyújt nagyobb védelmet a láthatatlan UV-sugarak ellen, csak a látható fény mennyiségét csökkentik. A megfelelő szemüveg 100 százalékban kizárja az UV-fényt a lencse színéről, sötétségéről függetlenül is” – hangsúlyozta a szemész.

A polarizált nem biztos, hogy UV-szűrő

Egyes polarizált réteggel ellátott szemüvegek a napfény visszatükröződését csökkentik, ami bizonyos tevékenységeknél előnyös, de ez a funkció önmagában nem nyújt 100%-os UV-védelmet. „A föveny a 35-40 százalékát, a víztükör a 70 százalékát, a hó csaknem a 100 százalékát veri vissza a napfénynek, ezért innen nagyobb mennyiségben kapjuk a sugárzást. Egyes sportoknál, például a vitorlázás, hegymászás stb. visszaverődést gátló polarizált lencsék viselése javasolt. A horgászoknak azért is kiváló, mert ilyen szemüvegben láthatják a víz alatt mozgó halakat” – indokolta a szakorvos.

Nem az ár a döntő

„Azt azért tudni kell, hogy az 50-100 ezer forint vagy afeletti napszemüvegeknél a márkát fizetjük meg, szaküzletben is lehet ennél olcsóbb akár tizenezer forintos divatos biztonságos UV-védelemmel rendelkező terméket kapni. Ezeket tudják javítani, garanciálisak. A műanyag lencsések ugyan olcsóbbak, de nem örökéletűek, karcolódnak, fakulnak, az üveglencsések időtállóbbak, de az áruk is magasabb. Azért azt számításba kell venni, hogy egy olyan kiegészítőről van szó, amit gyakran elhagyunk, bár ha vigyázunk rá, évekig megmaradhat” – fogalmazott a szakértő.

Ha nem hordunk napszemüveget

„Az Egyenlítő környékén élő népeknél, akik erősebb és nagyobb arányú UV-fénynek vannak kitéve, megfigyelhető, hogy a kúszóhályog vagy a szürkehályog gyakoribb náluk. Bizonyos szakmáknál, például a hegesztőknél védőeszköz nélkül felléphet szaruhártya-gyulladás, ami ugyan meggyógyul, de kínzó tünetekkel jelentkezik. Ezekből is láthatjuk, hogy fényvédelem nélkül komoly károsodásokat szenvedhet látásunk is, a jól átgondolt napszemüveg választással sokáig megóvhatjuk szemünk világát” – zárta Szentkirályi Béla szemész főorvos. 

(Borítókép:  John Keeble / Getty Images)

Rovatok