Index Vakbarát Hírportál

Csak idén már 150 esetben kellett másik kórházat keresniük a betegeknek

2022. július 18., hétfő 13:41

Idén legalább 150 esetben kellett beavatkoznia a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) amiatt, mert valamelyik egészségügyi szolgáltató nem tudta teljesíteni a betegek ellátását.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kijelölő határozatai szerint ezt a 150 esetet pár órás, egy-két napos, de néhány esetben egészen hosszú szolgáltatáskiesések teszik ki.

A néhány órás kiesés főleg a fővárosi ügyeleteknél történik. 

Emellett azonban tartós ellátáshiánnyal is szembe kell nézni néhány helyen: a zirci kórház szakrendelőjében majdnem egy éven keresztül nem praktizált fül-orr-gégész, Ajkán pedig az elmúlt két évben nem üzemelt a gyermekgyógyászati és a tüdőgyógyászati ellátás.

Népszava információi szerint a gördülékeny és folyamatos ellátás legnagyobb akadálya az, hogy egyszerűen nincs szakember, erről azonban csak a legritkább esetben esik szó. Gyakori megoldás, hogy technikai problémákra hivatkoznak helyette. 

A határozatokból a hiányszakmákat is jól körül lehet határolni: neurológusok, pszichiáterek és nőgyógyászok hiányoznak az állami ellátásból. Mint írják, néhány helyen ezek a problémák halmozottan vannak jelen, például a szolnoki megyei kórház humánerőforrás-krízise egyre látványosabb.

Rovatok