Index Vakbarát Hírportál

Visszatér az elviselhetetlen hőség

2022. július 18., hétfő 06:04

Hétfőn sok napsütés várható, csapadék nélkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul.

A kezdődő, majd erőteljessé váló melegedés a hét közepéig biztosan kitart, addig nem beszélhetünk csapadékesélyekről – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebookon. Ezt követően a hét közepén, majd a legvégén és a következő hét elején nyugat, északnyugat felől közelebb kerülhetnek hozzánk az időjárási frontok, valamint a hűvös légtömegek, és ezek azért számottevően növelik a bizonytalanságot.

Hétfőn a sok napsütést fátyolfelhők zavarhatják, szűrhetik, északkeleten gomolyfelhők is képződhetnek. Csapadék nem lesz. Mérsékelt marad a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között várható.

Késő estére azonban 15 és 23 fok közé hűl le a levegő.

Kritériumokat elérő veszélyes időjárási esemény hétfő éjfélig nem várható.

Kedden Bács-Kiskun megyében és Csongrád-Csanád megyében figyelmeztet hőségre az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Aznap derült, napos idő várható, melyet csak kevés fátyolfelhő, főként keleten gomolyfelhők zavarhatják. Csapadék nem lesz. A változó irányú szél többnyire gyenge vagy mérsékelt marad. Délután 29 és 34 fokos csúcsértékek valószínűek.

Szerdán készülni kell a hőségre az ország egész területén; az OMSZ nyolc megyére adott ki figyelmeztetést másodfokon a nagy meleg miatt.  Aznap túlnyomóan derült, napos, száraz idő várható, csupán északkeleten jelenhet meg kevés gomolyfelhő az égen. A hőmérséklet csúcsértéke 32 és 37 fok között valószínű.

Csütörtökön egy gyenge hidegfront hatására a sok napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből legfeljebb a Nyugat-Dunántúlon és az Északi-középhegységben alakulhat ki kevés helyen zápor, zivatar. Az északnyugati, északi irányba forduló szél megélénkül, többfelé kísérhetik erős lökések. Délutánra 33 és 38 fok közé melegszik fel a levegő.

Pénteken napos idő valószínű, kevés gomolyfelhővel, csapadéknak kicsi az esélye. Az északi, északnyugati irányú szelet időnként élénk, erős lökések is kísérhetik. Délután 30 és 35 fok között alakul a hőmérséklet.

(Borítókép: Bruzák Noémi / MTI)

Rovatok