Index Vakbarát Hírportál

Számos településen választottak új polgármestert

2022. július 18., hétfő 07:19

A rezsicsökkentés átalakításának bejelentését követő első választásokat tartották Magyarországon vasárnap. Időközi voksolás volt többek között Szentendrén, Darnózselin és Somoskőújfaluban.

Mint arról korábban írtunk, 11 településen volt időközi önkormányzati választás vasárnap. Szilváson, Jászboldogházán és Mezőtúron polgármestert, Taktaszadán, Darnózseliben, Somoskőújfaluban és Kondorfán polgármestert és képviselő-testületet, Sajószentpéter, Esztergom, Salgótarján és Szentendre egy-egy választókerületében pedig képviselőt választottak.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) azt írta, Szabados András a Fidesz-KDNP jelöltje kétharmados aránnyal megnyerte Szentendrén az időközi önkormányzati választást.

Az NVI szerint a három induló közül Szabados Andrást, a Fidesz–KDNP jelöltjét 332 szavazattal, 65 százalékkal választotta önkormányzati képviselővé Szentendre város lakossága. Puskás Réka, a Társaság az Élhető Szentendréért (TESZ) egyesület jelöltje 147 szavazatot, 28,8 százalékot kapott, Bürger Zoltán, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) jelöltje 31 szavazatot, 6 százalékot szerzett.

Az időközi önkormányzati választásra azért került sor, mert a korábbi képviselő, Almási Csilla, aki a TESZ jelöltjeként lett képviselő, 2020. december 17-én lemondott képviselői mandátumáról.

Taroltak a függetlenek

Némethné Molnár Andreát választották meg a Győr-Moson-Sopron megyei Darnózseli polgármesterének a vasárnap tartott időközi választáson – közölte a helyi választási iroda vezetője az MTI-vel.

Veilandics Eszter elmondta, hogy a függetlenként induló Némethné Molnár Andrea 275, míg a szintén függetlenként induló Budai Dániel 263 szavazatot kapott. Az időközi választáson a képviselőtestület további hat, szintén független tagját is megválasztották.

Vasárnap reggel hat és este hét óra között két szavazókörben az 1343 szavazásra jogosult közül 538-an adták le voksukat. Három szavazat érvénytelen volt, rendkívüli esemény nem történt.

Darnózseliben azért írták ki az időközi választást, mert a képviselő-testület tavaly augusztus 4-én feloszlott.

Somoskőújfaluban három független jelölt közül Tábori Anitát választották polgármesterré vasárnap. Tábori Anita 303 szavazattal, az érvényes szavazatok 44,89 százalékával nyert, Tóth László 256 (37,93 százalék), Csengődi Károly 116 (17,19 százalék) voksot kapott.

Tavaly nyáron azzal az indokkal mondták ki a képviselő-testület feloszlását, hogy nem tudnak együtt dolgozni Tóth László (független) polgármesterrel, aki 2011 júniusa óta vezette a falut.

A 2019-ben képviselővé választott Tábori Anita már nem volt tagja a feloszlásról határozó testületnek, mivel még júniusban lemondott. A hat képviselői helyért 13 jelölt indult, valamennyien függetlenek – írta az MTI.

Rovatok