Index Vakbarát Hírportál

Rohamosan csökken a vendéglátó üzletek száma

2022. július 18., hétfő 09:03

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves statisztikai jelentése szerint tovább csökkent az országban a vendéglátó üzletek száma.

Az MVI elnöki tanácsadója, Zerényi Károly által készített 2021-es helyzetjelentés a hazai és nemzetközi statisztikai adatok alapján elemzi a vendéglátás ágazatát, kiemelt szerepkörbe helyezve a koronavírus-járvány időszakát. 

A Turizmus.com azt írja, a jelentésből megismerhető a vendéglátás ágazat előző évi teljesítménye:

Többezer üzlettel van kevesebb

Az adatokból kiderült, a tavalyi év végére 3400 üzlettel lett kevesebb 2019-hez képest. Ezzel a vendéglátóhelyek száma 48 ezer alá csökkent. A bezárt üzletek közül 1200 volt budapesti és hasonlóan fogyatkozott az üzletek száma Békés, Tolna és Baranya megyében.

Kiemelik: leginkább az italüzletek és a zenés szórakozóhelyek száma csökkent, de nagyot zuhant az éttermek száma is. Ezzel szemben növekvő tendenciát mutatott ebben az intervallumban a cukrászdák és munkahelyi vendéglátóhelyek száma. 

Több százezren dolgoznak a vendéglátásban

Minden harmadik munkavállaló (420 ezer ember) dolgozik a turizmusban foglalkoztatottak közül a vendéglátásban. Azonban a jelentésből kiderül, hogy a foglalkoztatottak száma a tavalyi év első negyedében 142 ezer alá csökkent, ami 50 ezerrel kevesebb a két évvel ezelőtti adathoz képest. Az újranyitást követően pedig az üres munkahelyek száma és aránya újra a pandémia előtti szinthez került, ami miatt az ágazat munkaerőhiánnyal küzd. 

Mint írták, az ezen a területen dolgozók bruttó átlagkeresete 2021-ben 250 ezer forint volt, ami nettó 166 ezernek felel meg. Ezzel a vendéglátásban dolgozók keresete az egyik legalacsonyabb. Még a nemzetgazdasági átlag 60 százalékát sem éri el.

Rovatok