Index Vakbarát Hírportál

A magyarok nem szabadulnak meg a régi mobiloktól

2022. július 19., kedd 19:18

A magyar lakosság több mint fele otthon tárolja a régóta nem használt készülékeit. A legtöbb háztartásban tízéves vagy annál régebbi telefonok is megtalálhatók.

Ez derült ki a Yettel legújabb országos kutatásából. A felmérés szerint a mobiltelefon az a számítástechnikai eszköz, amelyet leggyakrabban tárolunk otthon – tíz válaszadóból hatnál volt ez a helyzet.

A lista szerint a mobiltelefon után nem sokkal lemaradva következnek a töltők és kábelek (61 százalék), majd a fej- és fülhallgatók (47 százalék), a videó-/CD-/DVD-lejátszók (42 százalék), a számítógépek (39 százalék), a magnó, hifi (38 százalék), valamint a tévé, monitor (37 százalék). 

Nem csak régi elektronikai eszközök lapulnak a fiókokban

Az is kiderült, hogy nemcsak a régi eszközök, hanem viszonylag újak is megtalálhatók a magyar háztartások fiókjaiban, olyanok, mint a bluetooth-hangszórók (17 százalék), illetve az okos- vagy fitneszórák (15 százalék). A megkérdezettek hat százaléka felelte csupán, hogy semmilyen ilyen eszközt nem tart az otthonában – írja a digitalhungary.hu. 

A válaszadók több mint fele (61 százalék) csak abban az esetben vásárol új mobiltelefont, ha az előző a használhatatlanságig tönkrement, vagy esetleg elveszett, de sokaknál az is szerepet játszik a döntésben, ha a készülék ugyan működőképes, de nagyon elhasznált, vagy nem található meg rajta valamilyen új funkció. 

A magyarok a tízéves készülékeiktől sem akarnak megszabadulni

A kitöltők 60 százalékának több mint öt telefonja volt valaha, ötödének pedig legalább 10 készüléke, és a válaszokból az látszik, hogy a régi készüléket csak elteszik, amikor vásárolnak maguknak egy újat. A mobiltelefont otthon tárolók közel fele három vagy annál több használaton kívüli készüléket tart a fiókjában, a megőrzött telefonok negyvenhat százaléka pedig legalább tízéves, de a válaszadók ötöde tizenöt évesnél régebbi mobiltelefonnal is rendelkezik. 

A kutatás azt is megpróbálta kideríteni, hogy mi célból gyűjtik az emberek a telefonokat. Az elsődleges ok a tartalék készülék, de az is gyakran előfordul, hogy nem tudják, mit lenne érdemes kezdeni a készülékkel, vagy nincs kedvük vele foglalkozni. Az is gyakran elhangzott, hogy féltik az adataikat az illetéktelen kezektől, huszonhárom százalékuk pedig érzelmileg kötődik a készülékekhez. 

Rovatok