Index Vakbarát Hírportál

A nagycsaládosok továbbra is igényelhetnek támogatást autóvásárlásra

2022. július 19., kedd 09:18

A kormány hárommilliárd forintról szóló elvonásról döntött a személygépkocsi-szerzési támogatást illetően, ám nem kell aggódni, a nagycsaládosok továbbra is benyújthatják a kérelmüket.

Az egy hete megjelent Magyar Közlönyben szerepelt egy olyan kormányhatározat, amelynek része volt egy hárommilliárd forintról szóló elvonás a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatásának sorsáról. Így felmerült a kérdés, hogy a forráscsökkentés hogyan befolyásolja a program lebonyolítását.

Mint a VG értesült róla, a nagycsaládosoknak továbbra is 2022. december 31-ig van lehetőségük benyújtani a személygépkocsi-szerzési támogatásra a kérelmüket, az érvényes határozattal kötött szerződéseket pedig kifizeti a Magyar Államkincstár. Tehát az eredetileg is az idei év végéig biztosított kormányzati dotáció keretei változatlanok. 

A személygépkocsi-szerzési támogatásról szóló kormányhatározat nem tartalmaz sem támogatási korlátot, sem támogatási maximumot, illetve nem szerepel benne a forráskimerülés lehetősége sem.

Elképzelhető, hogy a forráscsökkentés azért következett be, mert piaci és keresleti okokból egyszerűen nincs szükség erre az összegre nagycsaládos autóvásárlási előirányzatban.

A 2019 júliusában indított nagycsaládos autóvásárlási program legfeljebb 2,5 millió forint direkt állami hozzájárulást biztosít a vételárhoz. Ezzel a vásárlók és az autószalonok is mindaddig számolhatnak, amíg a vonatkozó jogszabályok nem változnak.

Rovatok