Index Vakbarát Hírportál

Elkeserítő képet mutat a Bükk természeti kincse

2022. július 20., szerda 12:48

A hatalmas aszály miatt jelenleg alig csordogál a víz a Fátyol-vízesésben Szilvásváradon, és ott, ahol a pataknak kéne folynia, szárazföldi részekkel találkozhatnak a kirándulni vágyók.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) arról tájékoztatta a heol.hu-t, hogy a mostani aszályos időjárás nem csupán a Bükköt, hanem az igazgatóságuk teljes működési területét sújtja. Mint írták, a sekélyebb vízborítású síkvidéki állóvizeink zöme már nyár elejére kiszáradt, a dombvidéki kisvízfolyásaink közül pedig már csak a legnagyobb vízgyűjtő területekkel rendelkezők medrében csordogál némi víz.

Sajnos egyre inkább szembesülnünk kell a klímaváltozás negatív hatásaival, melyek egészen új feladatokat rónak ránk

– jegyezte meg az igazgatóság.

A BNPI tájékoztatása szerint nem csak a Fátyol-vízesésnél figyelhető meg vízhiány, az őrszolgálat pedig azt tapasztalta, hogy a szárazság mellett az illegális vízkivétel is nagyban hozzájárult a vízfolyások eltűnéséhez. Ezért arra kérik a lakosságot, hogy a locsoláshoz felelősségteljesen álljanak hozzá. A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a természetes vizekből való kerti és szántóföldi locsolás engedélyköteles tevékenység, mivel a vízkivételek védett állatfajokat is veszélyeztetnek.

Korábban egyébként már előfordult, hogy az aszály következtében kiszáradt a Szalajka-völgy látványossága. Egyes megfigyelések szerint minden árvizes év után hasonló jelenség következik be, írja a heol.hu.

Rovatok