Index Vakbarát Hírportál

Bányai Gábor: Valaki nagyon azon volt, hogy ne éljem túl

2022. július 20., szerda 19:38 | aznap frissítve

Tavaly februárban lett koronavírusos Bányai Gábor fideszes parlamenti képviselő. Most elmondta, miként élte át a betegségét.

Egy megoldás volt, hogy túlélje a koronavírus-fertőzést a fideszes országgyűlési képviselő, Bányai Gábor, az, hogy ECMO-gépre kapcsolják – írja az Igeidők. Mint kiderült, felesége ekkor személyesen hívta fel Müller Cecília országos tiszti főorvost, „akinek a segítségével híre ment a szükségnek”.

Az írásból, amelyet a 444 szúrt ki, kiderült, hogy a tiszti főorvos nem adott személyesen segítséget a képviselőnek.

Dr. Svébis Mihály, a Bács-Kiskun megyei kórház főigazgatója is intézkedett a gép beszerzése érdekében, és szakorvosgárdát is szervezett

– mondta a portálnak Bányai Gábor, akit ekkor a szegedi klinikához tartozó kiskunhalasi kórházban ápoltak. A kórházban töltött időre az Igeidők szerint úgy emlékezett vissza:

Azt próbáltam mondani a feleségemnek, hogy mentsen meg, mert meg fogok halni – majd ismét visszaaltattak. Ott álltam az élet és a halál határán, az agyam meg a lelkem csak úgy száguldozott. Teljesen lemondtak rólam: a vesém is érintett lett, a lélegeztető kapacitását folyamatosan emelni kellett. Egy ügyeletes orvos azt mondta az engem tornáztató ápoló gyógytornásznak: hagyja békén Bányai urat, ne növelje a fájdalmát, neki már mindegy, nincs tovább.

Bányai elmondása szerint csak Szegeden volt szabad ECMO-gép, amely hosszabb időre képes biztosítani a keringési és légzőrendszer pótlását.

„Covidos beteget soha sem tettek addig ilyen gépre, ezért nagy volt a bizonytalanság. Rövidre zárva: a történet lényege, hogy szombat délután összeállt a szükséges team, az ország különböző részeiből hazajöttek a szegedi orvosok: szívsebészek, kardiológus, aneszteziológus. Akkor ismét megállt a szívem − valaki nagyon azon volt, hogy ne éljem túl a betegségemet” – mondta a képviselő. 

A képviselőt még aznap Szegedre szállították, ami két és fél órát vett igénybe. „Olyan kritikussá vált az állapotom, hogy kérdéses volt, egyáltalán túlélem-e az éjszakát” – mondta. Visszaemlékezve a történtekre elmondta: „Amikor magamhoz tértem, sírva jöttek be hozzám az orvosok meg az ápolók − a hosszú hónapok alatt rajtunk, Covid-ECMO-s betegeken hatvan-hetven ember dolgozott −, csoda volt, hogy nem haltam meg, mondta mindegyik”.

(Borítókép: Bányai Gábor 2022. június 24-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok