Index Vakbarát Hírportál

Századvég: Az emberek többsége továbbra is rezsicsökkentett áron juthat energiához

2022. július 21., csütörtök 14:06

Az emberek döntő többsége továbbra is rezsicsökkentett áron juthat energiához – fejtette ki Palóc André, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány vezető elemzője, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a rezsicsökkentés továbbra is megmarad és minden magyar háztartás számára elérhető lesz.

Palóc André az M1 Híradójának csütörtökön azt mondta, hogy ez egyfajta kiszámíthatóságot és biztonságot jelent, hiszen a világpiacon folyamatosan változnak az energiaárak.

A kormányzat most közzétett döntése értelmében az átlagos fogyasztás felett lakossági piaci ár lép érvénybe, amely még mindig jelentős mértékben alacsonyabb az aktuális világpiaci aktuális áraknál – közölte.

Németh Szilárd rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos csütörtökön rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be Tusnádfürdőn, hogy milyen áron jutnak földgázhoz és áramhoz az átlag felett fogyasztók. Ezzel párhuzamosan megjelentek a Magyar Közlönyben a részletszabályok. A kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett és hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el.

A kormánybiztos elmondta: meghatároztak egy limitet, ameddig a gázt és a villanyt mindenki rezsicsökkentett áron kapja. Ez a limit a földgáz tekintetében 1729 köbméter/év, vagyis 144 köbméter/hónap, a villamos energiánál pedig 2523 kilowattóra évenként (kWh), ami 210 kWh havonkénti fogyasztásnak felel meg.

Palóc André hozzátette: a lakossági piaci ár alapján a földgáz esetében az átlagfogyasztás felett 747 forintot kell majd fizetni köbméterenként a jelenlegi 1020 forintos piaci ár helyett. Az áram esetében pedig ez 70,1 forintot jelent kWh-ként a 268 forintos piac árral szemben.

Az elemző szerint az energia továbbra is megfizethető marad mindenkinek.

Palóc André az M1 műsorában kitért arra is, hogy csaknem 300 ezer nagycsaládos kap majd további kedvezményt a gázfogyasztásnál.

A részletszabályozásoknál az volt a fő szempont, hogy illeszkedjenek az emberek mindennapi életéhez, és figyelembe vegyék az eltérő szokásokat – mondta az elemző.

A magyar tőzsde pozitívan fogadta a rezsicsökkentés korlátozásának részletszabályozásait. A nyitást követően a budapesti értéktőzsde enyhe pluszban van. Délelőtt 10 órakor a BUX 0,5 százalékos pluszban volt. A vezető részvények – az OTP kivételével – erősödnek.

Rovatok