Index Vakbarát Hírportál

A határvadászok 400 ezres fizetést is kaphatnak

2022. július 21., csütörtök 11:31

Folyamatosan lehet jelentkezni a toborzóirodákban határvadásznak, várnak minden 18 és 55 év közöttit, aki Magyarország határának megvédésében közreműködne – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence közölte, a határvadászok szűkebb feladatot látnak el a honvédelem érdekében, mint a rendőrök, ezért a kiképzésük is rövidebb időt igényel. Az alapkövetelmények közé tartozik a nyolc általános iskolai végzettség és a meghatározott fizikai állóképesség.

Az alapvető követelményeknek megfelelő jelentkezők már a kiképzés alatt bruttó 300 ezer forintos fizetést kapnak. A sikeres vizsgázók közel 400 ezer forintot kereshetnek, a legjobb tíz százalék – akik extrémebb feladatokat végezhetnek majd – még magasabb fizetésre is számíthat

– mondta el az államtitkár.

Szolgálati lakást is biztosítanak a határvadászoknak

A határvédelemben részt vevő rendőröket folyamatosan engedik vissza alapfeladataik ellátására, miután a velük együtt járőröző határvadászok már rutinosan el tudják látni feladataikat a megerősített határkerítés közelében.

A határvadászoknak szolgálati lakást is tudnak biztosítani, és a határvédelemmel kapcsolatban széles körű jogosítványaik lesznek: például lesz fegyverviselési lehetőségük, igazoltathatnak, és átvizsgálhatják a ruházatot, csomagokat. Rétvári Bence kitért arra is, hogy

a migrációs nyomás egyre növekszik, és az embercsempészek egyre agresszívabbak. Az idén több mint 900 embercsempészt fogtak el.

Az államtitkár az MTI szerint elmondta, a nyár nagy feladata, hogy a 2200 fős határvadász állomány nagyobb részét feltöltsék az őszre. A 2200 emberrel hároméves szerződést kötnek majd, de az állomány létszáma 4000-re is növelhető.

Rovatok