Index Vakbarát Hírportál

Vízhiány: elrendelték a legmagasabb készültséget

2022. július 22., péntek 14:54

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közölte, hogy az aszályhelyzet kezelése végett műszaki beavatkozások hajt végre, és ütemezett öntözési menetrendet alakít ki. Az ország legtöbb vízhiánykezelő körzetében elrendelték a legmagasabb készültséget, ott folyamatosan zajlanak a vízellátást segítő munkálatok.

Egy korábbi, a magyarországi folyó- és állóvizek helyzetét érintő nyilatkozatában az OVF szóvivője már utalt arra, hogy korlátozniuk kell a vízkivételezést az aszály miatt.

Az OVF pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében részletesen is ismertette, hogy milyen lépéseket tesznek. Azt írták, hogy a csapadékmentes időjárás és a vízkészletek folyamatos csökkenése következtében a vízigények drasztikusan megnövekedtek, ráadásul az aszállyal leginkább érintett területeken – Tiszántúl, Duna–Tisza köze –  tovább súlyosbítja a helyzetet a fokozódó a hőség és a számottevő eső hiánya.

Azért, hogy ezt kezeljék, „műszaki beavatkozásokat folytatnak”, valamint a Tisza–Körös-völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszer (Tikevir) finomhangolását és a felhasználókkal egyeztetett, ütemezett öntözési menetrend kialakítását végzik.

JELENLEG A LEGFONTOSABB FELADAT SZOLNOK IVÓViZÉNEK BIZTOSÍTÁSA A TISZÁBÓL.

Mindezt úgy kell végrehajtani, hogy közben a Tisza-tóból is biztosítani tudják a mezőgazdasági vízszolgáltatáshoz, valamint az ökológia és a turisztika fenntartásához szükséges vizet is. Ennek érdekében az OVF szabályozza a Tisza-tóból a Nagykunsági-, illetve a Tiszafüredi-főcsatornába leadott vízmennyiséget, miközben gondoskodnak arról is, hogy a Nagykunsági-főcsatornából a Hármas-Körös vízgyűjtőjébe megfelelő mennyiségű víz jusson – ismertették.

Az öntözéssel kapcsolatban kiemelték: az aszályhelyzet nagy fegyelmet kíván a felhasználók részéről, hiszen ha nem működnek együtt, akkor egymástól veszik el a rendelkezésre álló vízkészletet. Ezért a vízügy a katasztrófavédelem közreműködését kérte az illegális vízkivételek felszámolása érdekében.

Közölték azt is:

Az aszály súlyosbodása miatt a Duna, a Balaton és a Velencei-tó helyzetét is kiemelten kezeli a vízügy.

A Ráckevei–Soroksári-Duna-ág vizét már több mint egy hete pótolják a Kvassay- és a Tassi-zsilip szivattyúi segítségével, de ha szükséges, mobil szivattyúkat is üzembe állítanak. A Balaton átlagvízállása péntek reggel 86 centiméter volt, ami mintegy 20 centiméterrel alacsonyabb a tavaly ilyenkor mértnél, de nem rendkívüli: az elmúlt száz évben több tucat alkalommal előfordult ennél kisebb vízállás a tóban. A vízminőséget heti rendszerességgel ellenőrzik, a legfrissebb adatok nem mutattak semmilyen határérték-túllépést vagy problémát – írták a közleményben.

A Velencei-tavat az élővilág védelme érdekében szerda óta reggel 4 és 10 óra között folyamatosan levegőztetik. A tó vízállása péntek reggel 67 centiméter volt, ami mindössze 4 centivel magasabb a valaha mért legkisebb vízszinttől, és az előrejelzések szerint valószínűleg a hónap végén új negatív rekord születik. 

A legtöbb helyen elrendelték a legmagasabb készültséget 

A tizenkét regionális vízügyi igazgatóságból összesen kilenc területén rendeltek el vízhiány elleni készültségi fokozatot. Az ezeknél kisebb területű vízhiánykezelő körzeteket nézve

A másod- és harmadfokú készültségű körzetekben folyamatosan zajlik a vízáramlást gátló akadályok megszüntetése, vízkormányzási feladatok ellátása az ütemezetten igényelt vízmennyiség kiszolgálásához, valamint mobil szivattyúk kiépítése és üzemeltetése a szükséges vízátvezetések biztosításához – sorolták.

A közleményben felidézték, hogy az országos koordináció biztosítására Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője – aki az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) törzsvezetője is egyben – szerdán elrendelte az OMIT vízhiány elleni készültségi működését. 

A vízhiány miatt számos településen vízkorlátozást vezettek be, sok helyen pedig már lajtos kocsik járják az országot.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok