Index Vakbarát Hírportál

Átvették a tüntetők a Balatonra igyekvő autóáradat helyét az Erzsébet hídon

2022. július 22., péntek 19:01

Folytatódik a tüntetéssorozat Budapesten a katatörvény módosítása ellen. Ezúttal az Erzsébet hídtól indulnak a demonstrálók.

22:35

Többen indulnak haza, mint érkeznek a tüntetésre, amelynek leginkább piknikhangulata van – jelentette helyszíni tudósítónk. Egyelőre semmilyen összetűzésről vagy szabálysértésről nem érkezett információ. Az Index élő bejelentkezései véget értek. A békés tüntetés hivatalosan éjfélig tart.

21:15

Demonstráció miatt lezárták az Erzsébet hidat várhatóan éjfélig. Rendőrök irányítják a forgalmat az Astoria csomópontnál és az Erzsébet híd budai hídfőjében a Döbrentei téren – közölte a BKK.

A 110-es és a 112-es autóbusz a Döbrentei tér és a Bosnyák tér között nem közlekedik.

Terelve közlekedik a Szabadság hídon át az 5-ös és a 133E autóbusz, nem érinti a Március 15. tér és a Ferenciek tere megállót, a 7-es autóbusz a Rudas Gyógyfürdő megállót sem, a 8E autóbusz pedig a Döbrentei tér megállót sem. Nem közlekedik a 105-ös autóbusz a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér között, valamint a 178-as autóbusz a Döbrentei tér és a Széchenyi István tér között.

20:45

Puzsér Róbert a színpadon; „A magyarok '56 óta nem küzdöttek semmiért” – jelentette ki Puzsér. Szerinte jó lenne, ha az ellenzéki érzelmű magyarok emlékeznének arra, hogy a változásnak velünk kell kezdődnie.

Nem az Orbán-rendszer a fő probléma, hanem a magyar társadalom helyzete – jelentette ki. Majd feltette a kérdést: tényleg olyan nagy baj van a kormánnyal, ha csak ennyien vagyunk kint?

Puzsér Róbert szerint a magyarok nem küzdenek semmiért. „Orbántól várják, hogy küzdjön Brüsszel ellen, Gyurcsánytól várják, hogy küzdjön Orbán ellen, csak a magyaroknak semmit ne kelljen csinálni” – vélekedett a publicista.

20:30

A tüntetés Facebook-eseményénél feltűntették, hogy az alábbi sátrak és workshopok várják a demonstrálókat.

20:20

Egyre többen érkeznek a hídhoz, egyelőre még tartanak a felszólalások. A híd nagy része üres, inkább a színpad közelébe gyülekeznek a demonstrálók. Békés tiltakozás tanúi lehetünk – jelenti a helyszínről tudósítónk. Hozzátette: közben folyamatos az adótanácsadás a sátrakban azok számára, akiknek szüksége van erre.

19:40

Nyomtatják a tüntetésről szóló újságot, a címe: Magyar Hídlap. A nyomtatvány a jelenlévők egyéni történeteit meséli el.

19:30

Lakatosné Jutka aktivista beszél. Eközben egyre többen gyűlnek a hídhoz. A legtöbben piknikeznek, söröznek.

19:20

Megkezdődtek a beszédek. Petőfi Sándor Nemzeti dalát is átköltötték, a modern változatot a színpadon adták elő. 

18:55

A „bulikocsi” a híd közepén van, hamarosan kezdődnek a felszólalások. A hídon a megszokott piknikhangulat alakult ki. Helyszíni tudósítónk elmondta, hogy a szervezők összegyűjtik a jelenlévők történeteit, és este nyolc órakor ki fognak adni egy újságot, amelyben olvashatóak lesznek a történetek.

18:40

Gyülekeznek az emberek a tüntetésre az Erzsébet hídnál, amelyet ezúttal is a Magyar Kétfarkú Kutya Párt szervezett. A forgalmat teljesen lezárták a hídon, így az egész a tüntetőké. Az Index élőben közvetít a helyszínről, amelyet a közösségi oldalunkon tudnak követni.

Az esemény szervezői a demonstrációval kívánnak tiltakozni  a kata átalakítása  ellen, melyet a kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes július 11-én, hétfőn nyújtott be a parlament elé és másnap,  kedden meg is szavazták a képviselők . Egy héttel a dokumentum benyújtása után Novák Katalin köztársasági elnök  alá is írta  a módosítást.

A módosítás már a benyújtás pillanatában nagy felháborodást váltott ki, kedden pedig hídlezárásba torkollt a törvénymódosítás elleni tüntetés.

(Borítókép: Szabó Réka / Index)

Rovatok