Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz kamionstop a hétvégén a hőségriadó miatt

2022. július 22., péntek 15:00

A Technológiai és Ipari Minisztérium Facebook-bejegyzésben tájékoztatta péntek délután a nyilvánosságot, hogy egy napig sem várható kamionstop a hétvégén.

Mint arról mi is beszámoltunk, az országos tiszti főorvos július 26-ig meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő, legmagasabb fokú hőségriasztást. 

A Technológiai és Ipari Minisztérium Facebook-bejegyzésben tájékoztatta péntek délután a nyilvánosságot, hogy a nehéz tehergépjárművek forgalomkorlátozásának felfüggesztése a hőségriadó miatt automatikusan kiterjed vasárnapra is.

A kamionok egész hétvégén szabadon közlekedhetnek a hazai utakon.

Hozzátették: a hétvégi forgalomkorlátozás az általános szabályok szerint júliusban és augusztusban minden szombaton 15 órától vasárnap 22 óráig tart. A közlekedésért felelős miniszter – a környezetvédelmi szempontok figyelembevétele mellett – indokolt esetben átmenetileg felfüggesztheti a kamionstopot. 

Az aktuális intézkedés a hőségriasztás eredeti véghatáridejéhez igazodva szombat éjfélig szólt, de a közlekedésért felelős miniszter a feloldás automatikus életbe léptetését irányozta elő arra az esetre, ha a hőségriasztást újabb napokra hosszabbítják meg. 

Figyelmeztettek továbbá, hogy a felforrósodott vezetőfülkében várakozás árthat a hivatásos sofőrök egészségének, a továbbindulás után jelentősen leronthatná koncentrációs képességüket. A korlátozás felfüggesztését a szállított áruk minőségének megőrzése, a termékek mielőbbi célba juttatása is indokolja. A lépésnek köszönhetően akár a kevésbé forgalmas szombat esti, éjszakai órákban is hazatérhetnek a magyar járművezetők, áthaladhat az országon a tranzitforgalom.

Rovatok