Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták a férfit, aki részegen felgyújtotta a kisvárdai várat

2022. július 22., péntek 15:12

A Kisvárdai Járásbíróság nyomozási bírója pénteken elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki bánatában részegre itta magát, majd felgyújtotta a kisvárdai várat.

Mint megírtuk, 2022. július 18-án éjjel értesítették a rendőrséget arról, hogy tűz ütött ki a felújítási munkálatok alatt álló kisvárdai várban. Később beigazolódott a rendőrség gyanúja: a helyszínen szándékos gyújtogatás történt.

A megalapozott gyanú szerint egy férfi július 18-án éjszaka megjelent a Kisvárdán található, jelenleg felújítás alatt álló, műemlékvédelem hatálya alatt lévő vár épületénél, és annak alagsorában 6 különböző helyen tüzet gyújtott. Ezután felment az épület meglévő régi tornyába, ahol gyúlékony anyag szétöntésével szintén tüzet gyújtott. Ezt követően a tetőn is megpróbált tüzet gyújtani, de ott nem járt sikerrel.

A férfi magatartásával közel 50 millió forintos kárt okozott.

A gyanúsított büntetett előéletű, jelenlegi tettét rövid idővel korábbi elítélését követően követte el. Tekintettel arra, hogy cselekményét kitartó szándékkal valósította meg, a bíróság döntése szerint fennáll a veszélye annak, hogy szabadlábra helyezése esetén tettét folytatná, vagy újabb bűncselekményt követne el, esetleg a hatóságok elől elszökne vagy elrejtőzne, ezért elrendelte a letartóztatását.

A férfi beismerte a bűncselekmény elkövetését. Tettét azzal indokolta, hogy magánéleti gondjai miatt az életét értelmetlennek érzi, rendszeresen fogyaszt alkoholt, a bűncselekmény elkövetésekor is részeg volt. 

A Kisvárdai Járásbíróság nyomozási bírója pénteken a rongálás bűntette miatt indult eljárásban augusztus 22-ig elrendelte egy férfi letartóztatását. A végzés nem végleges, az ügyészség tudomásul vette, de a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be ellene – közölte a Nyíregyházi Törvényszék Sajtóosztálya.

Rovatok