Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin nem látja kényszerítő indokát az alkotmánymódosításnak

2022. július 22., péntek 19:09

Novák Katalin szerint alkotmányos kötelezettségének tett eleget, amikor július 22-én aláírta az Alaptörvény tizenegyedik módosítását. A köztársasági elnök úgy gondolja, hogy előállhatnak olyan helyzetek, ami miatt változtatni kell rajta.

Novák Katalin köztársasági elnök Facebook-oldalán mondta el a véleményét az Alaptörvény kedden megszavazott tizenegyedik módosításáról.

Mint írta, „az Alaptörvény jogrendszerünk alapja: mérce az állampolgároknak, köti a törvényhozókat, a bírókat, a Kormányt és a köztársasági elnököt is”. Hozzátette azonban, hogy „értékmérő szerepét akkor tudja maradéktalanul betölteni, ha nincs kitéve folytonos változtatásoknak”.  Kiemeli ugyanakkor, hogy „mégis előállhat olyan helyzet, melyben változtatni kell rajta”.

Különösen igaz ez február óta, hiszen a háború miatt az ország helyzete és mindennapi életünk körülményei drámaian változnak

– fogalmazott Novák Katalin.

Ennek ellenére a köztársasági elnök a kedden megszavazott alkotmánymódosításnak nem látja kényszerítő indokát. Azzal pedig, hogy július 22-én aláírta az Alaptörvény módosítását, csupán alkotmányos kötelezettségének tett eleget.

Mint arról korábban írtunk, 140 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés Magyarország Alaptörvényének tizenegyedik módosítását, amelynek értelmében összevonják a 2024-es EP-választásokat az önkormányzatival, valamint jönnek a vármegyék.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok