Index Vakbarát Hírportál

A DK szerint a kormánynak nyilvánosságra kellene hoznia az új orosz gázszerződést

2022. július 22., péntek 15:17

A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a legújabb orosz gázszerződést. Barkóczi Balázs, a párt szóvivője szerint a kormány 736 milliárd forintos devizahitelt akar felvenni, hogy fizetni tudjon Oroszországnak.

A Demokratikus Koalíció (DK) azt követeli a kormánytól, hogy hozza nyilvánosságra a legújabb orosz gázszerződést – mondta Barkóczi Balázs, a párt szóvivője pénteki, online sajtótájékoztatóján.

Úgy fogalmazott: a hírek szerint a kormány 736 milliárd forintos devizahitelt akar felvenni, hogy azt „egy az egyben odaadja Oroszországnak”. Ha ezért a pénzért Magyarország valóban mindössze 740 millió köbméternyi gázt kap, az azt is jelenti, hogy szó sincs ötödáron vett orosz gázról, ugyanannyit fogunk fizetni érte, mint bárki más – emelte ki a politikus.

Továbbá kijelentette, hogy „ezzel a gigahitelből végrehajtott gázvásárlással csak az európai szankciók által sújtott orosz hadigépezet és Vlagyimir Putyin orosz elnök jár jól, a magyar családok biztosan nem”.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön többek között arról tárgyalt az orosz külügyminiszterrel Moszkvában, hogy Magyarország a hosszú távú szerződésekben rögzített mennyiségen felül 700 millió köbméternyi gázt vásárolna Oroszországtól. A magyar tárcavezető az egyeztetés után azt mondta: garantálni kell Magyarország teljes energiabiztonságát, a kormány célja, hogy legyen elég földgáz minden magyar család és vállalkozás számára – írta az MTI.

Rovatok