Index Vakbarát Hírportál

Ez lehet a jel – még tovább marad az árstop?

2022. július 22., péntek 09:23

A Magyar Közlöny csütörtöki számában jelent meg egy kormányhatározat, amelyben 10 milliárd forintról 18,5 milliárd forintra emelték a kisbenzinkutaknak szánt támogatás összegét. Elképzelhető, hogy mindez az üzemanyagárstop meghosszabbításának szándékára utal.

A mostani határozatban lényegében egy korábbi kormányhatározatot, a „kisbenzinkutaknak a vidéki ellátásbiztonság garantálása érdekében történő támogatásáról” szólót módosították. Az egyik változtatás az, hogy most már nem Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, hanem Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter felel a kormányhatározat végrehajtásáért a jövőben. 

Ennél fontosabb a másik módosítás, aszerint ugyanis 18,5 milliárdra növelték a támogatás összegét a korábbi 10 milliárdról. Az mfor.hu portál szerint

ez akár egy olyan szándékra is utalhat, hogy meg akarják hosszabbítani az üzemanyagárstopot.

A jelenlegi állás szerint az árstop október 1-jéig marad érvényben. Varga Mihály pénzügyminiszter egyébként a minap arról beszélt Tusnádfürdőn, hogy hosszú távon nem lehet fenntartani az árstopokat, de ez még nem zárja ki azt, hogy október eleje után ne jöhetne még egy hosszabbítás.

Arról, hogy a kisbenzinkutak milyen támogatásokat vehetnek igénybe, még márciusban rendelkezett a kormány.

Mégsem új hosszabbításról van szó, hanem csak az előző miatt emeltek 

Frissítés: Cikkünk megjelenése után Gépész László, a Független Benzinkutak Szövetsége alelnök megkeresett minket levélben, és azt írta: téves az a következtetés, miszerint a mostani keretösszeg emelés az árstop újboli hosszabbításának lenne a jele. Ehelyett pusztán arról van szó, hogy

még csak most igazították hozzá a támogatási összeget az előzőleg kijelölt október 1-jei dátumhoz.

Ezzel magyarázható tehát a 8,5 milliárdos emelés. Gépész László azt is hozzátette, hogy a kormányhatározat végrehajtásáért való felelősségénél is azért történt az említett változás, mert a negyedik és az ötödik Orbán-kormány közti struktúraváltások közepette – amikor a most a TIM-et vezető Palkovics László korábbi minisztériumát Csák jános vette át – elmulasztották  megnevezni az új kormányzati struktúra szerinti felelőst. 

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok