Index Vakbarát Hírportál

Fokozódik az aszályveszély, ilyenre még nem volt példa

2022. július 23., szombat 09:17

Az ország egyre nagyobb területén válhat súlyosabbá az aszályhelyzet – mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 szombat reggeli műsorában.

Siklós Gabriella kiemelte: az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) előrejelzései szerint a következő napokban már nemcsak az ország keleti területein, hanem nyugatabbra is fokozódhat a vízhiány.

A vízhiány miatt több helyen másod-, harmadfokú készültség van érvényben. Ezeken a területeken a nap 24 órájában ellenőrzik a vízfolyásokat, a csatornák állapotát, összehangolják az öntözési igényeket, továbbá a szivattyúk telepítése és karbantartása is folyamatosan zajlik.

A szóvivő kitért arra is, hogy az elmúlt időszakban olyan magas öntözési igény érkezett az OVF-hez, mint korábban soha. A jelenlegi vízhiányos helyzet mindenkitől nagy figyelmet igényel: a hatóságoktól, de a felhasználóktól is.

Siklós Gabriella azt is elmondta, hogy a nagyobb tavak minőségét és szintjét is folyamatosan ellenőrzik. A vízminőség mindenhol megfelelő – írja a Magyar Távirati Iroda.

A Balatonon alacsony a vízállás, de mindenkit megnyugtatva kiemelte: az elmúlt száz évet tekintve – 1921 és 2021 között – hatvan alkalommal alacsonyabb volt a vízszint a jelenleginél.

A Velencei-tavon viszont komoly beavatkozásokra van szükség, jelenleg 4 centiméterre vannak a valaha mért legalacsonyabb vízállási szinttől. Itt minden hajnalban levegőztetik a tavat a szakemberek és folyamatosan próbálják az oxigént dúsítani a vízben az élővilág érdekében.

Amint arra Siklós Gabriella is felhívta a figyelmet, jelentős mennyiségű csapadék a következő napokban sem várható a vízgyűjtők területén.

(Borítókép: A drónnal készített több fotóból számítógépes programmal összeállított panorámaképen a kiszáradóban lévő Halda-tó Bátonyterenyén 2022. július 20-án. Fotó: Komka Péter / MTI)

Rovatok