Index Vakbarát Hírportál

Orbán beszédéről az orosz propaganda ugrott be az ukrán külügyi szóvivőnek

2022. július 24., vasárnap 10:13

Oleg Nikolenko ukrán külügyi szóvivő a Facebookon reagált Orbán Viktor tusványosi beszédére. Nyilatkozatában a szóvivő leszögezte, Európa nem a szankciók, hanem az orosz hibrid háború miatt van gazdasági válságban.

A magyar miniszterelnök szombaton több fontos témát is érintett, az sem tudta kizökkenteni, hogy néhány tüntető igyekezett megzavarni őt – hasonló akcióra már 2017-ben is volt példa. Orbán Viktor elmondta, az uniós szankciók következtében kevesebb gázt adnak el az oroszok, ennek ellenére mégis nagyobb a bevételük, az orosz–ukrán háborúban pedig szerinte az EU-nak és a NATO-nak a két ország közé kellene állnia.

Orbán beszédére sokan reagáltak, így tett Oleg Nikolenko is, aki szerint az a mondat, miszerint a szankciók nem rázták meg Oroszországot, az orosz propaganda klasszikus példája. A szankciók hatékonyak, jelentősen csökkentették az orosz hadigépezet Ukrajna elleni hadviselési képességét, fűzte hozzá

Fontos, hogy a nevén nevezzük a dolgokat: Európa nem a szankciók, hanem az orosz hibrid háború miatt van gazdasági válságban. Az Orosz Föderáció Ukrajnát cirkálórakétákkal, Európát pedig a magas gázárakkal támadja. Ezek mind egyetlen orosz terv elemei, amelynek célja, hogy aláássák a békét és a jólétet az európai országokban.

– hangsúlyozta nyilatkozatában az ukrán külügyi szóvivő. 

Kifejtette, ha szemet hunynak Oroszország ukrajnai bűntettei felett, az nem fogja helyreállítani a békét Európában. Vlagyimir Putyin addig nem áll le, amíg le nem rombolja a demokratikus értékeken alapuló európai rendet. Hiábavaló abban reménykedni, hogy az engedmények vagy a megbékélés arra készteti a Kremlt, hogy csillapítsa agresszív étvágyát, jelentette ki Oleg Nikolenko.

Európa stratégiájának a közös határozott fellépésen és az egységen kell alapulnia, hogy segítsen megállítani a háborút és felelősségre vonni Oroszországot bűneiért. Együtt biztosan legyőzzük Oroszországot

üzente Oleg Nikolenko Orbán Viktornak.

(Borítókép: Németh Zsolt, Orbán Viktor és Tőkés László Tusnádfürdőn 2022. július 23-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok